Nu ska jag leva utan bil

Jag har tidigare skrivit om mina funderingar kring att leva utan bil. Jag har också skrivit lite om alternativ till bilägande samt om vad det kostar att äga en bil. Nu i dagarna gjorde jag slag i saken och sålde bilen. Jag lever alltså nu utan bil.

Det som fick mig att äntligen ta beslutet var att jag under de senaste månaderna knappt använde den alls och jag kände egentligen att jag inte saknade den så mycket. Livet verkar fungera bra utan den helt enkelt.

Vissa saker kommer så klart att bli lite klurigare. Som att besöka vänner och familj, men det är långt ifrån olösbart. Till de flesta kan jag åka kommunalt och när det inte går får jag försöka samåka eller cykla. Om inte det funkar så finns det alltid taxi.

Om du läser min blogg sen innan vet du säkert att jag varje månad skriver ner mina kostnader i mina månadsrapporter. I slutet av varje år skriver jag även en årsrapport där jag går igenom mina kostnader för helåret. För mig ska det bli väldigt spännande att se hur mina transportkostnader kommer skilja sig 2022 jämfört med 2020 och 2021.

Att sälja bilen var rätt smidigt och det var många som hörde av sig och var intresserade. Jag var lite rädd att det skulle kännas lite vemodigt att sälja den då jag har haft den i ca 8 år men det känns faktiskt riktigt skönt. Skulle jag vilja ha en bil i framtiden igen så kan jag alltid köpa en annan.

Tanken är att skriva en uppföljning lite längre fram och resonera kring hur det faktiskt är att leva utan bil. Jag kan tänka mig att det är vanligt att inte ha bil om man bor i Stockholm eller är student, men där jag bor har i princip alla jag känner en bil, även dem som studerar.

Vi får se hur det här funkar. En sak som är säkert är att det ska bli väldigt skönt att inte behöva byta till vinterdäck eller behöva bry sig om besiktningen. Har du funderat på att leva utan bil eller gör du det redan? Lämna gärna en kommentar nedan med dina tankar kring det hela.

Lämna en kommentar