Ny funktion hos Avanza – Se totalavkastning

Det här inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Avanza. Om du vill veta mer om varför och hur jag använder reklam kan du läsa min annonspolicy.

Nyligen släppte Avanza en väldigt trevlig funktion. Nu går det nämligen att se totalavkastning i graferna för olika aktier. Tidigare har man bara sett aktiekursutvecklingen men nu kan man alltså även se återinvesterade utdelning i grafen.

Totalavkastning

En akties avkastning består av två delar, aktiekursutvecklingen och utdelning. Aktiekursutveckling är helt enkelt hur kursen på en aktie förändras. Går kursen från 100 kronor till 101 kronor så har kursutvecklingen varit 1 %.

Säg att aktien även delar ut en krona per aktie och att kursen inte förändras av detta. Då har du fått en krona för att ha ägt aktien samtidigt som du har kvar en aktie som är värd 101 kronor. Totalavkastningen blir alltså 2 %.

Exemplet ovan är något förenklat men principerna gäller fortfarande.

Den nya funktionen hos Avanza

Hos Avanza (annonslänk) kan man nu se utvecklingen för en aktie inklusive återinvesterad utdelning. Innan har man behövt räkna på det här själv eller tittat på bolagens egna siffror för att ta reda på vad aktiens totalavkastning är.

Följande graf är hämtad från Investors hemsida.

Utdelning, aktiekurs och totalavkastning för Investor B

Som du ser så har utdelningen stått för en stor del av totalavkastningen. Att kunna se detta i graferna hos Avanza (annonslänk) är därför toppen.

Om jag förstår det hela rätt så kan man nu se återinvesterad utdelning i grafen från 2014 och framåt.

För att komma åt funktionen gör man följande:

  1. Logga in på Avanza. Funktionen verkar endast gå att komma åt om man är inloggad.
  2. Sök upp aktien du vill titta på.
  3. Klicka på knappen för Jämför.
  4. Välj ”Aktien (återinvesterad)” i listan. Nu syns en till linje i grafen som visar både utveckling och återinvesterad utdelning.
Investor-B, jämförelse mellan kursutveckling och totalavkastning.

Bilden ovan visar hur det ser ut på hemsidan, men förfarandet är snarlikt i appen.

Nedan följer några bilder som visar hur det ser ut för ett par olika aktier. Den Gula linjen representerar indexet OMX Stockholm 30 GI. Den gröna linjen representerar aktiens kursutveckling och den blå linjen representerar aktiens kursutveckling inklusive återinvesterad utdelning.

Castellum, jämförelse mellan kursutveckling och totalavkastning.
Cibus Nordic Real Estate, jämförelse mellan kursutveckling och totalavkastning.

Sammanfattning

Jag skulle inte definiera mig som något utdelningsinvesterare men trots detta tycker jag att detta är en himla trevlig funktion. För vissa aktier står utdelningen för en stor del av totalavkastningen och att se detta ger en mycket mer rättvis bild om hur aktien presterar tycker jag.

Om du vill läsa mer av min blogg i framtiden har jag ett nyhetsbrev som du kan prenumerera på. Då får du en påminnelse när jag skriver något nytt här på bloggen.

Lämna en kommentar