Olika typer och grader av FIRE

Jag har tidigare skrivit om FIRE, alltså financial independence retire early. Det inlägget hittar du här.

Något jag inte gick in på i det inlägget är att det finns flera olika typer eller grader av FIRE. Det tänker jag göra i det här inlägget. Vilken typ av FIRE som man eftersträvar är så klart individuellt.

FIRE

FIRE står för financial independence retire early, d.v.s. ekonomiskt oberoende och tidig pension. Det handlar kort och gott om att man ska ha pengagenererande tillgång som täcker ens kostnader så att man inte behöver arbeta och kan gå i pension tidigt.

Vissa vill bli ekonomiskt oberoende men inte gå i pension, då brukas det skrivas som FI. Alltså bara financial independence.

LeanFIRE

En annan typ av FIRE är LeanFire. Tänk dig att det i princip är som FIRE men med en lägre budget. Du har lägre utgifter och kan därför klara dig med ett mindre kapital.

Enligt LeanFIRE subredditen är LeanFIRE när hushållet har kostnader på 40 tusen dollar eller mindre om året, eller när en individ har kostnader på 20 tusen dollar eller mindre om året, men jag tycker det översätts dåligt till en svensk situation då vi har helt annorlunda kostnader jämfört med USA, t ex när det kommer till sjukvård.

När jag tänker på någon som är LeanFIRE istället för traditionell FIRE tänker jag mig någon som bor mindre, kör en gammal och billig bil eller kanske inte ens har någon bil utan cyklar istället och som är allmänt mer sparsam.

FatFIRE

FatFIRE är något av en motpol till LeanFIRE. Här har man högre kostnader och lever i lyx. Det finns så klart olika grader av FatFIRE. Jag har läst om vissa som har en förmegenhet på 40 miljoner kronor medans andra har tiodubbelt så mycket. Det påverkar så klart vilken typ av livsstil man kan leva.

BaristaFIRE eller deltidsFIRE

En annan form av FIRE är en så kallad BaristaFIRE. Jag tycker en bättre benämning är deltidsFIRE, då det egentligen är vad det handlar om. Det är en sorts balansering mellan vanlig FIRE och att fortsätta jobba.

Som BaristaFIRE har man en tillgångar som genererar en del av ens inkomst medans man arbetar för en annan del. På så sätt behöver man inte arbeta heltid och kan njuta av att vera ledig mera.

Jag tror att en anledning till att detta lockar i USA är för att man kan få sjukförsäkring genom jobbet, vilket gör att man slipper en stor kostnad privat.

CoastFIRE

CoastFIRE handlar om att spara ihop tillräckligt med pengar tills man har tillräckligt för att avkastningen ska ta en i mål. Då ska man alltså inte behöva investera mera pengar utan kan bara vänta på att ens investeringar gör sitt med kraften av ränta-på-ränta.

Eftersom att man inte längre behöver spara undan lika mycket pengar kan man då välja att gå ner i arbetstid, ta ett jobb med mindre betalt eller spendera mera under tiden man väntar på att bli FIRE.

ExpatFIRE

En annan typ av FIRE är ExpatFIRE. Expat betyder utvandrare på engelska. Det handlar helt enkelt om att man är ekonomiskt oberoende och går i pension tidigt i ett annat land.

Det kan finnas lite olika anledningar till varför man vill göra det. T ex så kanske man vill flytta till ett ställe med lägre kostnader så att ens pengar räcker längre.

SelfSufficienctFIRE

Jag vet inte om SelfSufficientFIRE är något som finns eller om det är något som jag hittat på, men jag tycker det verkar intressant så jag nämner det här i alla fall.

Self-sufficient betyder självförsörjande. En tanke jag har är att man skulle kunna bli ekonomiskt oberoende och gå i pension tidigt om man var mer självförsörjande.

Genom att vara självförsörjande kan man få ner sina kostnader avsevärt. Tänk att du producerar din egen el och odlar det mesta av din egna mat. Du kanske har en egen brunn för eget vatten och värmer ditt hem med ved som du hugger från din egen mark.

Om ens kostnader går ner väldigt mycket behöver man inte ett lika stort kapital för att bli ekonomiskt oberoende.

Sammanfattning

Det här var lite kort om olika typer av FIRE. Jag tycker att alla har sin charm på sätt och vis. Vilken satsar du på? Lämna gärna en kommentar nedan om du vill.

Om du vill läsa fler inlägg som detta så har jag ett nyhetsbrev som du kan prenumerera på för att få påminnelser när jag skriver något nytt här på bloggen.

Lämna en kommentar