Passiv inkomst är inte hållbart

Passiv inkomst marknadsförs som något magiskt. Ett sätt där du kan få in pengar på kontot varje månad utan att behöva göra något. Det låter helt perfekt, eller hur? Jag har också drömt om att kunna resa jorden runt medans pengarna rullar in utan att jag behöver arbeta. Jag tror dock inte att det fungerar så och att passiv inkomst inte är hållbart på riktigt för de allra flesta. Jag är också övertygad om att det är mycket svårare att uppnå än vad andra bloggare ger sken av. I det här inlägget tänkte jag förklara varför.

Jag vill poängtera att detta är mina åsikter och tankar. Jag tror också att det finns undantag till det jag skrivit i detta inlägg men jag är övertygad om att det är just undantag och inte gäller för den stora majoriteten. Du får jättegärna lämna en kommentar nedan och skriva vad du tycker om passiv inkomst.

Vad är passiv inkomst?

Vad jag vet finns det ingen officiell förklaring på vad passiv inkomst betyder. Om vi ska analysera begreppet i sig så är passiv en synonym till inaktiv och sysslolös. Det bör alltså betyda en inkomst man får även om man är inaktiv eller sysslolös. Olika hemsidor förklarar begreppet på lite olika sätt, men det brukar förklaras som en inkomst man får utan att behöva göra något, till skillnad från en aktiv inkomst där man får betalt utifrån hur mycket man arbetat, som vid ett vanligt jobb.

Jag tycker att en bättre benämning vore fördröjd inkomst. Ofta när folk pratar om passiv inkomst handlar det just om fördröjd inkomst. Man gör någon typ av jobb för att sedan få betalt under en längre tid framöver för det arbetet man utförde. Till skillnad från ett vanligt jobb där man får betalt varje månad för arbetet man utförde föregående månad kan en fördröjd inkomst fortsätta generera pengar under flera månader och till och med år.

Vilka olika typer av så kallade passiva inkomster finns det?

Om du läst om passiv inkomst tidigare har du säkert läst om olika former av så kallad passiv inkomst. Nedan har jag listat några som brukar nämnas och förklarat varför jag anser att dem inte är en hållbar källa till passiv inkomst.

Blogg med annonser eller affiliate marketing

En blogg kan vid första anblick verka som en perfekt källa till passiv inkomst. Man skriver några inlägg, får besökare och sen kan man tjäna pengar med hjälp av annonser eller affillate marketing. För det första är det mycket svårare än vad det låter som, och för det andra är det i det allra flesta fall inte en hållbar passiv inkomstkälla.

Om du har en blogg som du slutar arbeta på så finns det en hög risk att du med tiden blir utkonkurrerad av någon annan blogg som aktivt arbetar för att göra sin blogg bättre än din. Det kan ske på många olika sätt, men det spelar egentligen ingen roll hur det sker. Visst, din blogg kanske fortsätter generera pengar ett tag efter att du slutat jobba med den, men inkomsten kommer förmodligen minska ju längre tid det går.

Om du använder dig av affiliate marketing kan vissa produkter upphöra och ersättas av nya och då måste du uppdatera dina länkar annars kommer du inte tjäna pengar på dem. Vissa program hos affiliatenätverk kan upphöra helt och då behöver du byta till något annat.

Jag själv är ett stort fan av att blogga och tycker affiliate marketing är ett jätteintressant sätt att tjäna pengar på nätet, men jag tror att det kräver både hårt arbete och tålamod för att lyckas.

Youtube

En annan sak vissa nämner som passiv inkomst är youtube. Det är rätt likt en blogg fast i videoformat. Du gör videos och tjänar pengar när reklam visas när någon tittar på din kanal. Om du slutar göra videos så kan du fortsätta tjäna pengar ett tag men sen finns det en hög risk att din kanal sakta dör ut. Du får svårt att attrahera nya tittare och dem gamla lär inte se om dina videos flera gånger.

Det finns vissa videos som står sig bra med tiden, men tids nog tror jag att även dem kommer att utkonkurreras av nyare videos med bättre kvalite.

Fastigheter

Fastigheter är en annan grej som ofta nämns som en passiv inkomst. För det första, fastigheter sköter inte sig själva. Om man inte tar hand om dem förfaller dem. För det andra så måste någon hantera hyresgästerna med inflytt, utflytt och eventuella problem som uppstår. Visst, det går att anlita folk som sköter det åt dig, men då ska dem ha en del av kakan och du behöver förmodligen ta hand om vissa administrativa uppgifter. Jag säger inte att fastigheter kan vara en fantastisk investering, det kan det säkert vara, men inbilla dig inte att det bara är att köpa en fastighet och räkna pengar.

Utbildningar, kurser och e-böcker

Även onlinebaserade utbildningar, kurser och e-böcker är något som marknadsförs som passiv inkomst. Det brukar motiveras med att man skapar sin kurs eller e-bok för att sedan tjäna pengar när någon köper den. Problemet är att ingen kommer köpa din e-bok om du inte marknadsför den eller redan har en platform med följare. Tids nog kommer den bli utdaterad och ersatt av något nyare och bättre. Vissa platformar för utbildningar kräver också att du svarar på frågor efter att du skapat din kurs.

Skriva en bok

Bokförsäljningar är något som skulle kunna vara en passiv inkomst, men som inte är det för de allra flesta. Att skriva en bok och tjäna pengar på den är svårt, speciellt om man inte vill promota och marknadsföra boken efter att den är skriven.

Det är få som lyckas tjäna tillräckligt på sitt skrivande så att dem kan leva på det och det är ännu färre som kan göra det utan att aktivt skriva fler böcker och promota dem. Du hör ju själv hur det låter. Att någon skriver en bok för att sedan casha in utan att behöva göra något mer är högst osannolikt.

Starta eget företag och outsourca allt

Ett annat förslag som brukar ges för dem som vill skapa en passiv inkomst är att skapa ett eget företag för att sedan outsourca allt. Det finns förmodligen många exempel på människor som lyckats med detta och många företagsägare där ute drar in en hel del pengar utan att behöva göra allt för mycket. Problemet är att det tar tid och kräver mycket arbete för att nå dit.

Om du outsourcar exakt allting från början krävs det ett stort kapital för att komma någon vart och om du bara outsourcar vissa delar blir det inte särskilt passivt. Jag säger inte att det går att lyckas, men du har oddsen emot dig och det kommer förmodligen ta så pass lång tid och kräva mycket arbete att det knappast kan kallas för passiv inkomst.

Royalties för bilder, filmer eller musik

En annan typ av passiv inkomst är royalites för bilder, filmer eller musik. Inom bilder och filmer kan det vara så kallat stock footage. Då får du betalt när någon köper din skapelse. Inom musik kan det vara pengar du får när någon streamar din musik eller när den spelas på radion.

Så varför är denna typ av passiv inkomst inte hållbar? Låt oss börja med royalties för bilder eller filmer. En stor grej är att det finns tekniska begränsningar som gör att dina verk inte kommer hålla i all framtid. Det är alltså ingen hållbar inkomstkälla över tid. Säg att du fotar och filmar och lägger upp dina verk på en hemsida där andra kan köpa dem. Efter några år kommer det förmodligen komma ut nya kameror med bättre upplösning och kvalitet, så varför skulle någon vilja köpa dina gamla foton eller filmer? Återigen säger jag inte att det inte går att tjäna pengar på detta sättet, men att tro att du kan filma lite och sedan tjäna pengar på dem filmerna i 10-20 år framöver är förmodligen felaktigt.

Musik då? Ska du tjäna pengar på streams krävs det att du har lyssnare. Det är svårt att få lyssnare att fortsätta lyssna på din musik om du inte släpper något nytt såvida du inte är en superstjärna. Det blir därför inte särskilt passivt. Det finns säkert undantag där någon musiker gjort en låt som fortsätter spelas över tid, men det är just undantag.

Investera i aktier

Nu kommer vi till den punkten som gör mig lite delad. Att köpa aktier är i princip så passivt något kan bli. Att logga in hos sin börsmäklare och lägga en order går på ett par minuter och kräver minimalt med arbete. Om aktien sedan stiger i värde eller delar ut utdelning så är inkomsten passiv, det håller jag med om.

Det som gör att jag inte vet om jag vill kalla aktier för en passiv inkomst är att man behöver ha pengar för att kunna tjäna pengar på aktier, och för att få pengar behöver man aktivt jobba. Är det verkligen då en sann passiv inkomst? Förutsättningen är ju trots allt att man behöver vara aktiv för att uppnå den. Jag är som sagt splittrad över just denna punkten. Vad tycker du?

Sammanfattning

Detta var mina tankar om varför jag tycker att passiv inkomst överlag inte är en hållbar inkomstkälla. Det som talar emot passiv inkomst är att man tids nog blir utkonkurrerad om man inte aktivt arbetar med sin produkt och uvecklar den. Med det sagt menar jag nödvändigtvis inte att det jag nämnt ovan är dåliga sätt för att tjäna pengar. Några av de olika alternativen är sådant jag själv redan testar eller vill testa i framtiden, men att det skulle vara passivt tror jag inte på. Det hade varit jättekul att få höra dina tankar om passiv inkomst så du får gärna lämna en kommentar nedan.

Om du vill läsa mer av min blogg har jag ett nyhetsbrev som du kan prenumerera på för att få en påminnelse när jag skriver något nytt här på bloggen.

Lämna en kommentar