Ränta på ränta

Ränta på ränta är tre ord som du säkert hör förut. Det sägs att Einstein ska ha kallat ränta på ränta-effekten för världens åttonde underverk. I det här inlägget får du lära dig vad ränta på ränta är för något och hur du kan räkna på det.

Glöm inte att prenumerera på nyhetsbrevet för att inte missa något blogginlägg i framtiden.

Vad är ränta på ränta?

Så vad är då ränta på ränta? Det är helt enkelt effekten av att du får ränta på din ränta, eller avkastning på din avkastning.

Säg att du investerar 100 000 kronor i aktier som stiger med 10 % varje år. Första året stiger aktierna till 110 000 kronor. Dem har alltså ökat med 10 000 kronor. Andra året är istället värdet 121 000 kronor. Andra året ökade dem med 11 000 kronor. Det är just för att du fick avkastning på din avkastning.

Ränta på ränta är effekten av att dina avkastade pengar fortsätter att generera avkastning om dem investeras. Det gäller på sparkonto men det gäller även om du investerar i aktier eller fonder.

Ränta på ränta kallas för compound interest på engelska. Det är ränta på ränta som gör att investeringar växer exponentiellt och som gör tiden så avgörande för hur mycket pengar man kan avkasta på börsen.

Ränta på ränta kalkylator

Vill man räkna och se effekten av ränta på räntan är det oftast lättast att använda sig av en kalkylator. Det finns många olika kalkylatorer som är olika avancerade. Avanza har en kalkylator som man kan använda för att se hur stort ens månadssparande kan bli med hjälp av ränta på ränta.

När man räknar på ränta på ränta finns det fyra faktorer som påverkar. Dessa är:

  • Tiden som pengarna är investerade. Ju längre, ju större blir effekten av ränta på ränta.
  • Avkastningen som ens investeringar uppnår. Man brukar säga att börsen har en årlig medelavkastning på 8 procent.
  • Startbeloppet. Hur mycket pengar man börjar med påverkar så klart hur mycket pengar man kan uppnå.
  • Skatt och avgifter för ens investeringar.

Även ens månadssparande påverkar så klart hur stor slutsumman blir.

Ränta på ränta formel

Om man inte vill använda sig av en kalkylator kan man lära sig att räkna på ränta på ränta med olika formler. En väldigt enkel formel är:

Slutvärde = Startkapital * 1 + Ränta i procent/100)^Antal år.

Vill man lära sig mer om att räkna på ränta på ränta så är den engelska wikipediasidan väldigt informatid.

Sammanfattning

För mig som strävar efter att bli ekonomiskt oberoende är ränta på ränta-effekten något magiskt. Utan den hade det blivit jättesvårt för mig att nå upp till summorna som jag vill uppnå.

Om du vill läsa mer om ränta på ränta så kan du göra det hos Avanza. Om du vill följa min ekonomiska resa så skriver jag månadsrapporter varje månad. Där kan du se hur jag spenderar mina pengar, hur mycket jag tjänar och sparar samt se hur mina investeringar går.

Lämna en kommentar