Så får du högre lön – 5 tips för en löneökning

Vill man bli rik kan man antingen sänka sina kostnader eller se till att tjäna mer pengar. För de allra flesta så är deras vanliga jobb den primära inkomstkällan och det är just den jag tänker fokusera på i det här inlägget.

Att starta eget eller ha något extraknäck i all ära, de flesta börjar sin ekonomiska resa med ett vanligt jobb och om man vill bli rik är det viktigt att tjäna mycket pengar varje månad.

Det här inlägget är till för dig som vill få en högre lön och innehåller fem tips för att få till en löneökning. Några av dem har jag själv använt mig av och andra har jag sett andra använda sig av. Om du vill dela med dig av dina egna erfarenheter så får du mer än gärna lämna en kommentar nedan.

Glömt inte att prenumerera på mitt nyhetsbrev om du vill läsa mer av min blogg i framtiden.

Byt jobb

Ett sätt att få en högre lön är genom att byta jobb. Antingen till en helt annan tjänst som betalar bättre eller inom samma typ av arbete hos en annan arbetsgivare som betalar mer.

Detta kan säkert skilja sig mellan olika branscher, men i min bransch är det vanligt att folk byter jobb bara för att få upp lönen. Jag tror det finns lite olika skäl till att det är så här men det är så verkligheten verkar se ut så jag tänker inte göra någon djupgående analys om det idag.

Byt tjänst inom samma företag

Ett annat sätt att få en löneökning är att byta till en tjänst som betalar bättre hos din nuvarande arbetsgivare. Möjligheterna för detta skiljer sig så klart väldigt mycket från arbetsplats till arbetsplats men från min erfarenhet är det flera som har avancerat sig till en löneökning.

Vidareutbilda dig

En liten tumregel är att mer spetskompetens leder till högre lön. Det stämmer så klart inte alltid men jag upplever att det stämmer väldigt ofta, i alla fall inom min egen bransch.

Det finns alltid mer saker att lära sig, antingen på egen hand eller genom någon kurs eller utbildning. Det kanske är möjligt att få någon extra certifiering som du sen kan använda dig av för att motivera en löneökning under nästa lönesamtal. Det är ju rimligt att du får mer betalt om du har mer kunskap som du sen använder dig av i din tjänst.

Visa gott resultat

Något som jag tror är väldigt viktigt är att kunna visa ett gott resultat. Detta är viktigt på många olika sätt. Framförallt så ser din chef att du är en värdefull medarbetare och om företaget uppskattar dig ökar chanserna att dem vill behålla dig, vilket dem delvis kan göra genom att ge dig en bra lön.

Genom att visa ett bra resultat och veta att du gör ett bra jobb får du också mer självförtroende inför löneförhandlingen. Det är lätt att känna sig liten när man sitter där mittemot chefen och ska motivera varför man ska ha en högre lön, men om man vet att man gör ett bra jobb och är nöjd över det blir det mycket lättare att löneförhandla.

Prata med din chef

Mitt sista tips är att helt enkelt prata med din chef. Fråga vad som krävs av dig för att du ska kunna få en löneökning. Du kanske kan ta på dig mer ansvar, få mer eller svårare uppgifter eller något annat. Det är inte säkert att din chef har något bra svar, men då har du i alla fall försökt.

Sammanfattning

De allra flesta startar inte på en superhög lön utan måste se till att successivt öka den. Jag hoppas mina tips för hur du ska få en högre löneökning kan hjälpa dig. Har du egna tips får du gärna dela med dig av dem i en kommentar nedan.

Lämna en kommentar