Så fixar du ett billigt boende – 5 spartips för att bo billigt

Boendet är vanligen den största kostnaden man har varje månad. Genom att sänka den kan man få mer pengar över till sparande eller annat roligt. Det här inlägget innehåller mina bästa spartips för hur du kan få ett billigt boende.

Kom ihåg att det jag nämner i det här inlägget kanske inte passar alla. Man bör räkna på sin egen individuella situation och se hur siffrorna faktiskt ser ut.

Bo litet

En tumregel är att ju mindre du bor ju billigare blir det. En liten yta kräver vanligen mindre underhåll och kostar mindre att värma upp med en likvärdigt isolerad större yta. Mindre hyresrätter har ofta lägre hyra medans mindre hus och bostadsrätter har lägre inköpspris och lägre kostnader för uppvärmning.

Vill man bo billigt kan det alltså vara en idé att bo mindre. Jag själv bodde i husvagn en period, något som jag skrivit om tidigare här på bloggen.

Det här med att bo litet har blivit lite trendigt i takt med att folk intresserade sig för tiny houses, dock verkar det inte blivit lika populärt i Sverige som det är i t ex USA.

Bo tillsammans med andra

Ett annat sätt att få ner sin boendekostnad är genom att bo tillsammans med andra. Det här måste man givetvis räkna på och det kan så klart skilja sig mellan olika objekt, men jag upplever att mindre lägenheter och hus ofta är dyrare per kvadratmeter när det kommer till hyra eller inköpspris. Att gå ihop ett gäng och dela på ett större boende kan då bli ett sätt att få ett billigare boende.

En annan grej man kan göra är att hyra ut rum på egen hand. I vissa fall kan man då tjäna pengar på sitt boende. Detta är något jag funderat lite över. Jag skulle kunna köpa en större bostadsrätt och hyra ut 3-4 rum medans jag bor i ett av dem. Då hade boendet betalat sig själv medans jag bor gratis och eventuellt får en peng över varje månad. Anledningen till att jag inte gjort slag i saken är helt enkelt för att jag inte vill bo med andra just nu.

Bo i mindre städer

Generellt sett kan man säga att mindre städer har billigare boenden än större städer. Här ska man dock tänka på att mindre städer ofta har färre jobbmöjligheter och sämre löner än större städer. Vill man ha reda på om det blir lönsamt en själv får man alltså räkna på det.

Det som är intressant är att se vad som händer med allt distansarbete när coronapandemin är över. Om distansarbete blir normen efteråt kan det hända att fler människor flyttar ut från storstäderna med bibehållen lön. Hur det kan påverka bostadspriserna ska bli spännande att se.

Bo nära jobb, affärer och aktiviteter

Den här är lite klurig. Boenden som ligger nära jobb, affärer och aktiviteter kan kosta mer än de som ligger en bit utanför stan, däremot kan dem göra så man slipper vissa resekostnader och i vissa fall behöver man inte ens ha bil om man bor i ett bra läge.

Om man vill se om det blir billigare att bo centralt får man helt enkelt räkna på ens boendekostnader och ens resekostnader och se vad som kostar minst.

Minska fasta kostnader

Ett sätt för att få ett billigt boende är att minska sina fasta kostnader. Det går att göra genom att byta till billigare alternativ eller säga upp det man inte behöver. Det kan handla om saker som el, hemförsäkring, bredband och TV-abonnemang.

Genom att jämföra alternativ är det ibland möjligt att få ner månadskostnaden med flera hundra kronor per månad.

Boendet handlar inte bara om ekonomi

Det här inlägget handlar om hur man kan få ett billigt boende, men jag tycker också det är värt att ta upp att boendet inte bara handlar om ekonomi. Ens boende kan ha en stor påverkan på ens livskvalitet, det har det för mig i alla fall.

Jag skulle kunna flytta till något mindre, men jag gillar min lägenhet och den har ett riktigt bra läge så i dagsläget vill jag inte flytta bara för att bo lite billigare.

Sammanfattning

Detta var mina 5 tips på hur man kan få ett billigt boende. Det finns så klart fler sätt, men dessa var dem jag tyckte var mest realistiska. Man hade ju kunnat säga att man borde bo i tält om man vill bo billigt, och det finns visserligen dem som gör det och jag tycker det är rätt häftigt, men för de allra flesta av oss känns det inte så relevant.

Har du egna tips så får du gärna dela med dig av dem i en kommentar nedan. Jag har även ett nyhetsbrev som du kan prenumerera på för att få påminnelser när jag skriver något nytt här på bloggen.

Lämna en kommentar