Saker att göra när man har tråkigt

Ibland när jag berättar om mitt mål med att bli ekonomiskt oberoende för att ha möjligheten att kunna gå i pension tidigt svarar vissa med att dem tror att det hade varit tråkigt att gå i pension tidigt, för jobbet håller en sysselsatt så man inte har så tråkigt. Jag blir alltid lika förvånad, för jag har i princip aldrig tråkigt, och ser man till mitt välmående mår jag nästan alltid bättre på lediga dagar jämfört med jobbdagar.

Det finns mycket jag vill göra men känner att jag får prioritera bort för att tiden inte räcker till, tid är trots allt en begränsad resurs. Detta inlägg handlar om saker jag vill göra på fritiden, t ex när jag blivit pensionär. Förhoppningsvis kan det också ge lite inspiration till någon som bara letar efter saker att göra när man har tråkigt.

Läsa

Jag minns att jag tyckte om att läsa när jag var liten, även om det inte hände så mycket på fritiden så kunde jag uppskatta det när man var tvungen i skolan. För något år sen fick jag upp intresset för det igen och nu innehåller min att-läsa-lista fler än 100 böcker och den fylls ständigt på med nya. Bara böcker hade hållit mig sysselsatt väldigt länge och gjort att jag inte skulle ha särskilt tråkigt.

Att läsa kan vara både lärorikt och roligt på samma gång. Om du vill ha tips på böcker att läsa så kan du spana in mina boktips.

Skriva

En annan sak som jag hade kunnat spendera tid på är att skriva. Jag personligen skriver denna bloggen och som det ser ut nu har jag många idéer om olika inlägg jag vill skriva och på samma sätt som med min att-läsa-lista blir min att-skriva-lista bara större och större. Vem vet, i framtiden kanske jag inte nöjer mig med en blogg utan vill skriva en bok?

Skriver du nånting? Det finns många olika former av skrift, t ex en blogg, en dagbok, noveller, romaner, poesi och låtar för att nämna några.

Träna

Det finns många saker att göra på fritiden, en sak som jag tycker alla borde göra är att träna. Träning ger många positiva effekter. Det påverkar vårt humör och ger oss energi. Det kan göra så man sover bättre, vilket i sig har många positiva effekter. Träning kan också minska risken för depression och göra så man hanterar stress bättre. Ens immunförsvar blir bättre av träning. Man blir också starkare. Det finns så många bra anledningar till att träna.

Gå promenader

Lite av samma anledning som ovan så finns det många bra effekter av att gå promenader, det är ju också en form av lätt träning. Det finns också studier som visat att man kan minska risken för att bli deprimerad genom att spendera mer tid ute i naturen, vilket man gör när man promenerar (förutsatt att man gör det utomhus).

Laga mat

En annan sak man göra när man har tråkigt är att laga mat, och då menar jag från grunden. För mig är matlagning väldigt lugnande och nästan teraputiskt, samtidigt som jag förhoppningsvis blir belönad efteråt i form av god mat. Det finns många olika kök jag skulle vilja lära mig mer om. Tänk att verkligen bli riktigt duktig på de italienska, spanska eller asiatiska köken. För mig låter det väldigt lockande.

Jobba på olika projekt

Det är kul med projekt. Det ger en nåt att se fram emot, något att arbeta med, något att följa upp och förhoppningsvis glädjas av när det är klart. Det kan vara allt från att fixa något med sin bostad till att starta ett eget företag, vad som helst i princip. För mig är t ex denna bloggen ett projekt. Projekt som man är riktigt passionerad över kan hjälpa en ifrån att känna sig uttråkad, då har man alltid något att se fram emot att göra.

Resa

Att planera in en resa gör att man har något att längta till, vilket kan hjälpa när man känner att man har tråkigt. Men man behöver inte åka långt och planera in en resa flera månader i förväg, det går också att göra kortare resor i närområdet. Du bor säkert nära en massa roliga ställen som du inte riktigt utforskat, platser du inte sett och restauranger du inte ätit på.

Jag själv vill kunna resa mer, både i närområdet men också utomlands. En av grejerna som lockar mig med ekonomiskt oberoende är just möjligheten att kunna resa, och speciellt att vara borta lite längre när man väl är iväg, kanske testa på att leva som digital nomad. Jag lockas väldigt mycket av tanken att kunna spendera dem kalla och mörka månaderna på varmare och soligare platser. Under de åren har jag misstänkt att jag drabbats av vinterdepression och jag tror en lösning skulle kunna vara att spendera vintern på varmare breddgrader.

Umgås med familj och vänner

Att umgås med familj och vänner är något jag tror de flesta uppskattar. Med bra vänner blir nästan allt roligt, ett enkelt sätt att sluta ha tråkigt på helt enkelt.

Spela datorspel

Det finns så många spel där ute som är spelvärda, både gamla och nya. Jag själv har köpt många spel som jag inte ännu tagit mig tiden till att spela och det finns många intressanta speltitlar som jag inte köpt ännu. En hel del gamla spel hade förmodligen varit roliga att spela om igen. Datorspel kan hålla en sysselsatt länge när man har tråkigt.

Se på film eller serier

Precis som med spel finns det många bra filmer och serier där ute, och det kommer nya hela tiden.

Sova

Att sova kanske inte klassas som en rolig aktivitet, men om man ändå är uttråkad och har tid över kan det vara ett bra läge att se till att man får den sömn man behöver. Som du säkert redan vet är sömn väldigt viktigt för din hälsa och om du sover för lite kan du få försämrad koncentrationsförmåga, få sämre minne, få sämre immunförsvar och få ökad risk för olika sjukdomar.

Meditera

En annan sak man kan göra när man har tråkigt är att meditera. Jag hade aldrig riktigt förstått grejen med att meditera tills jag läste boken 10% Happier och testade själv, men nu kan jag helt klart förstå varför vissa människor tycker om det.

Ägna tid åt sina hobbies samt testa nya

Det finns många olika hobbies och aktiviteter jag skulle vilja ägna mer tid åt. Jag har listat några av dem nedan.

  • Paddla kajak
  • Åka snowboard
  • Lära mig cykla trials
  • Producera musik
  • Fotografi, filmning och redigering

Det hade också varit kul att testa helt nya grejer som jag aldrig provat förut. Har du några hobbies du vill ägna mer tid åt? Du får jättegärna lämna en kommentar nedan.

Lära sig ett nytt språk

Om man har tråkigt och inte vet vad man vill hitta på kan man ge sig på att lära sig ett nytt språk. Då har man att göra ett bra tag framöver. Jag själv skulle t ex vilja lära mig Spanska någon gång i framtiden.

Gå på standupföreställningar

Om man tycker om standupkomedi kan man se över vilka föreställningar som går i närheten. Jag har bara gått på ett par föreställningar själv, men det är något jag skulle vilja göra mer i framtiden.

Sammanfattning

Detta var alltså lite saker man kan göra när man har tråkigt och saker som jag vill syssla med när jag är pensionär. Jag tycker att det finns så mycket saker att göra och jag tycker inte att det låter som ett tråkigt liv att inte jobba, tvärtom tror jag det kan vara ett riktigt roligt liv där man har möjligheten att leva livet precis som man vill.

Vad brukar du hitta på när du har tråkigt? Vad hade du ägnat din tid åt om du inte behövde jobba? Lämna gärna en kommentar nedan. Om du vill få en påminnelse när jag skrivit något nytt här på bloggen kan du prenumerera på mitt nyhetsbrev.

Lämna en kommentar