Skillnad på att vara slösaktig, sparsam och snål

Det händer att jag blir kallad för snål. Det är inte jätteofta, men det har hänt och jag är övertygad om att det kommer hända igen i framtiden. Personligen håller jag inte med. Jag är sparsam, men snål det är jag inte, enligt mig då.

I det här inlägget tänkte jag gå igenom lite om hur jag ser på skillnaden mellan att vara slösaktig, sparsam och snål.

Om du vill läsa fler inlägg från min blogg så har jag ett nyhetsbrev som du kan prenumerera på för att få en påminnelse när jag skriver något nytt här på bloggen.

Det som står skrivet här är mina tankar och hur jag tänker kring det hela.

Att vara slösaktig

Egentligen behövs det nog ingen djupgående förklaring på hur en slösaktig person är. I extremfall är det som i lyxfällan.

En slösaktig person spenderar pengar utan att reflektera över det. Vill man ha något så köper man det, oavsett om man behöver det eller ej. Det kan räcka med att man blir lockad för stunden av ett begär.

Jag själv har varit slösaktig. Jag brukade lägga mycket pengar på olika prylar och kläder utan någon större tanke på att spara undan pengar inför framtiden. Ville jag ha ett par jeans så köpte jag dem även om det redan fanns 5 fungerande par hemma i byrålådan.

Om något går sönder köper en slösaktig person nytt direkt istället för att försöka laga det som är trasigt.

Enligt mig blir konsumption att slösa när det sker utan någon tanke. När man handlar på impuls och köper saker som man egentligen inte behöver eller som man innerst inne kanske inte ens vill ha om man tänker efter lite.

Att vara sparsam

För mig som sparsam är det helt uppenbart vad det handlar om. Det handlar om att sluta lägga pengar på sånt som egentligen inte ger mig något mervärde och istället spendera pengar på saker som gör mig glad på riktigt.

Förr kunde jag spendera mycket pengar på kläder, men efter att ha reflekterat över det hela insåg jag att mer kläder inte kommer göra mig lycklig. Efter att ha gjort den reflektionen gick jag från att köpa kläder för flera tusen kronor om året till att istället lägga under en tusenlapp om året på kläder. Detta kan du se mer om i mina månadsrapporter där jag skriver om min privatekonomi.

En sparsam person funderar alltså mer innan den köper något. En sparsam person försöker laga sådant som går sönder istället för att direkt gå till affären och byta ut det som gått sönder.

Att vara snål

Någon gång har du säkert sett serien om Spara och Slösa. Kort och gott handlar den om två tjejer. Den ena spenderar sina pengar medans den andra sparar vilket gör att hon kan unna sig saker i framtiden, vilket den slösaktiga då inte kan.

Jag skulle vilja lägga till en tredje person till den här serien, Snåla. Jag är förmodligen inte den första som tänker tanken och det kanske redan blivit gjort, det vet jag inte.

Om en sparsam person sparar in på det som är oviktigt men lägger pengar på det som den anser är viktigt så sparar en snål person in på allt.

Säg att en person älskar att resa och blir väldigt lycklig av att göra det, men inte gör det fast den har råd bara för att spara pengar, då är man kanske mer snål än sparsam. Eller en person som älskar att laga mat och testa nya recept men som bara äter ris och bönor för att spara undan så mycket som möjligt.

Det gäller så klart förutsatt att man faktiskt har råd med att inte snåla och att man egentligen inte vill det, men gör det ändå.

Skillnad på en snål person och en sparsam person

Så vad är då skillnaden på en snål person och en sparsam person?

En sparsam person sparar in på det som är oviktigt men lägger pengar på det som är viktigt. En snål person sparar in på allt.

Säg att en filmälskares TV går sönder. En sparsam person hade kanske först försökt laga den och sedan köpt en ny om det inte gick, kanske en begagnad till och med medans en snål person hade börjat kolla genom mobiltelefonen även fast det avsevärt försämrade upplevelsen.

Hur ser du på skillnaden mellan en snål person och en sparsam person?

Min ekonomi inom olika kategorier

Nedan har jag skrivit lite om vad jag väljer att spendera mer pengar på och vad jag väljer att spara in på.

Frisyr

Jag sitter i en lite unik situation när det kommer till att klippa håret då en släkting till mig är Frisör, så jag klipper mig gratis, men låt oss anta att jag inte skulle ha den här möjligheten. Då hade jag antingen valt att raka av mig håret hemma. Jag har testat det innan och det funkade fint. Då skulle jag slippa att gå och klippa mig.

Det hade också varit möjligt att lära sig att klippa en enklare frisyr hemma. Lite klurigare än bara raka av sig allt men det hade förmodligen funkat.

Mat

När det kommer till mat upplever jag att det finns en viss balans i hur jag väljer att spendera pengar. Jag hade kunnat spara betydligt mer men jag hade också kunnat slösa betydligt mer.

Jag älskar mat. Jag försöker köpa bra ekologiska råvaror och är beredd att betala lite extra för bättre kvalitet. Samtidigt tycker jag att det är ovärt att gå ut att äta. Dels för att det är dyrt men också för att jag oftast föredrar att äta hemma av olika skäl.

Kläder och skor

Som jag skrev ovan brukade jag slösa mycket pengar på både kläder och skor. Det ledde till att jag hade en garderob full av kläder som jag sällan använde alls. En stor kontrast mot dagsläget där jag knappt köper kläder alls.

Idag använder jag det jag har tills det går sönder. Jag bryr mig inte om trender och jag spontanshoppar i princip aldrig. Om jag får för mig att köpa något nytt så funderar jag på det ett par veckor. Ofta kommer jag fram till att jag klarar mig bra utan men i vissa fall väljer jag att göra ett köp.

I vissa fall tycker jag kvalitet är viktigare än andra. När det kommer till skor är jag villig att spendera mer för att få något som är bra och håller länge jämfört med om jag bara ska köpa en vanlig t-shirt för att ha här hemma.

Resor

För ett par år sedan fick jag upp ögonen för hur kul det är att resa. P.g.a. corona har jag inte kunnat resa så mycket som jag önskat så det är svårt för mig att reflektera över hur mycket pengar som jag kommer lägga här.

Det jag kan säga är att jag förmodligen kommer jämföra priser en del för att få så mycket nöje som möjligt för pengarna, men om det finns en stad som jag verkligen vill besöka så kommer jag åka dit även om det är lite dyrare.

Teknik

När det kommer till teknik känner jag ingen press över att alltid ha det senaste. Min telefon har en del år på nacken och jag tänker fortsätta använda den tills den går sönder.

Jag har tidigare skrivit på bloggen om att jag funderade på att köpa en ny TV men sedan valde att inte göra det efter att ha reflekterat en stund. Den jag har fungerar som den ska och får hänga med tills att den går sönder.

Min kamera är inte heller den nyaste modellen. Om jag får ett större intresse för fotografi och filmning kan jag nog tänka mig att byta ut den.

Min dator har jag lagt lite mer pengar på, men det är för att jag spenderar mycket tid vid den och vill ha något som presterar bra och håller ett tag. Samtidigt har den absolut inte dem bästa komponenterna och det hade gått att lägga betydligt mycket mer.

Transport och fordon

Jag skulle kunna sälja av en del aktier och köpa en ny bil, men jag är inte särskilt bilintresserad så jag väljer att inte göra det. Jag kör samma Toyota som jag haft sen jag tog körkort och planerar att fortsätta göra det tills den dagen den går sönder och det inte längre är värt att reparera den. När den väl brakar ihop är det inte ens säkert att jag köper en bil.

Sammanfattning

Det här vara mina tankar om att vara sparsam, snål och slösaktig. Det hade varit kul att höra dina tankar om det, lämna gärna en kommentar nedan.

Om du vill följa min ekonomiska resa så skriver jag månadsrapporter där jag går igenom hur min ekonomi ser ut.

Lämna en kommentar