Skillnad på pris och värde

För någon vecka sen funderade jag på om jag skulle köpa en ny TV. Den jag har nu har rätt många år på nacken och det hade varit trevligt med en större 4K TV. Jag åkte till en butik och kollade runt lite för att se vad som såg trevlig ut. Jag hittade två som såg rätt trevliga ut. En kostade 10 000kr och den andra runt 20 000kr. För att undvika att göra något dumt impulsköp valde jag att vänte lite och fundera på om jag faktiskt tyckte det var värt pengarna, och då började jag tänka på skillnaden mellan pris och värde. Det är just detta som det här inlägget handlar om.

Pris är vad man betalar – värde är var man får

Jag tycker rubriken ovan beskriver det hela väldigt bra. Priset är det du betalar medans värdet är det du får. I mitt exempel var priset alltså mellan 10 000kr och 20 000kr, men det svårt att räkna ut värdet av att kunna titta på en stor högupplöst TV-skärm. Det är också helt individuellt. Är man filmnörd får man säkert ut ett mycket större värde av en bra TV jämfört med mig som mest kollar någon serie medans jag äter middag. Nedan kan du se hur jag resonerade när jag velade mellan att köpa en ny TV eller behålla min gamla.

Mitt exempel med att köpa en ny TV

Jag var som sagt inte helt bestämd över hur jag skulle göra. För att komma fram till beslut om jag faktiskt skulle köpa en ny TV eller inte valde jag att kolla på flera saker. Följande är sånt som jag brukar titta på inför större köp för att se om jag faktiskt tycker det är värt det.

Nuläge

Först kollar jag på hur min situation ser ut. I mitt fall har jag ju redan en fungerande TV och den funkar egentlingen jättebra. Det enda problemet jag har är att den är lite mindre än vad jag hade önskat. Redan här börjar jag känna att det inte är värt att lägga mellan 10-20 tusen kronor bara för att min TV som jag använder någon timme om dagen ska vara större och ha en högre upplösning. För att få ett bättre underlag för mitt beslut började jag också kolla på vad jag istället kan göra för samma summa.

Vad får man för pengarna?

Jag började fundera på om det finns något roligare jag kan göra för dem pengarna. För mellan 10 000kr – 20 000kr skulle jag kunna åka på en eller två resor när coronapandemin är över. Jag kände direkt att jag värderar detta högre än en lite större TV.

Om en bok i snitt kostar runt 200 kr hade jag kunnat köpa mellan 50 och 100 böcker för dem pengarna. Detta upplever jag också som mer värt, speciellt om man tittar på fördelarna med att läsa.

Beslut

Efter att ha reflekterat över det hela kom jag fram till att jag inte ska köpa en ny TV just nu. Det är pengar som jag antingen hellre lägger på annat som jag får ut mer värde av eller som jag väljer att investera för att påskynda min resa mot ekonomisk frihet.

Sammanfattning

Detta var då ett kort inlägg om skillnaden mellan pris och värde. Det hade varit kul att höra hur du tänker kring skillnaden mellan värde och pris. Jag upplever att det hjälper att tänka på det när man vill spara pengar. Hur tänker du?

Om du vill läsa mer inlägg likt detta har jag ett nyhetsbrev som du kan prenumerera på. Då får du en notifikation när jag skrivit något nytt här på bloggen.

Lämna en kommentar