Snart är jag miljonär

Som titeln lyder, snart är jag miljonär. Det är förutsatt jag börsen inte totalkraschar och att jag inte blir av med jobbet, men som det ser ut nu är jag på god väg att bli miljonär innan 30, en bra bit innan 30 faktiskt. Min portfölj har börjat närma sig 900 000 kronor. Några insättningar till kombinerat med värdeökning borde det inte dröja alltför länge innan jag når miljonen.

När är man miljonär

Så när är man miljonär? Man kan egentligen debatera det lite fram och tillbaka. Jag anser att man är miljonär när ens tillgångar minus skulder uppnår ett värde av en miljon kronor. Dock anser jag att tillgångarna ska vara enkla att komma åt, likvidera och använda. I detta exemplet räknar jag därför inte in pengar som betalats in till pensionen, då jag inte kan använda dem förens jag går i pension.

I skrivande stund är min portfölj värd ca 875 000 kronor. Jag har också en husvagn som är värd ca 130 000 – 150 000 kronor vilken jag förmodligen kommer att sälja när jag flyttar till lägenhet igen. Om jag får 130 000 för den uppnår mina tillgångar till 1 005 000 kronor, men eftersom att jag har en liten skuld i form av ett studielån på 160 000 kronor landar totalen på 845 000 kronor. En liten bit kvar till miljonen, men inte jättelångt.

Hur blir man miljonär?

Det finns många olika vägar till att bli miljonär. Vissa ärver pengar, vinner på lotto, tjänar mycket pengar genom jobb eller kanske startar företag. I mitt fall kommer jag bli miljonär på aktier, börsen och kryptovalutor. Jag har ett relativt vanligt jobb och även om jag tjänar rätt bra för min utbildningsnivå och ålder är det ingen orimligt hög lön.

Jag har kommit såhär långt genom att leva sparsamt och investera så mycket som möjligt. Överlag anser jag inte att jag är så pass snål att jag påverkats negativt av det, men jag har haft ett väldigt stort fokus på att spara pengar och med handen på hjärtat har jag i vissa situationer fokuserat för mycket på det. Även om jag köper det jag vill ha och unnar mig saker har jag ibland stressat över det hela istället för att njuta av resan. Det känns därför väldigt kul för mig att nå min första utsatta milstolpe på vägen mot mitt mål att bli ekonomiskt oberoende.

I framtiden ska jag bli bättre på att njuta av resan. Jag ska fortsätta leva sparsamt och investera, men jag ska inte låta det ta upp lika mycket av min uppmärksamhet. Det kommer inte hjälpa mig nämnvärt och det är inte värt besväret. Jag har satt upp mål, jag har processer för att nå dem och jag följer dem. En annan sak jag vill bli bättre på är att fira och njuta av att faktiskt nå mina delmål, det har jag tyvärr varit dålig på innan.

Följ min resa mot att bli ekonomiskt oberoende

Om du vill följa min resa mot att bli ekonomiskt oberoende så skriver jag månadsrapporter om hur min ekonomi ser ut varje månad. Jag har också ett nyhetsbrev som du kan prenumerera på. Då får du en påminnelse när jag skriver något nytt här på bloggen.

Sammanfattning

Snart är jag alltså miljonär, med hjälp av att leva hyfsat sparsamt och investera mina pengar i fonder, aktier och kryptovalutor bör jag nå miljonen inom en inte allför avlägsen framtid. Jag har inte riktigt bestämt hur jag ska fira den milstolpen. En resa hade varit kul men i och med corona känns det inte riktigt rätt. Vi får se vad som händer helt enkelt.

Lämna en kommentar