Spara pengar med hemmagym

Jag tycker om att spara pengar och ett av sätten jag sparar pengar på är genom att ha ett hemmagym istället för ett gymkort.

Jag vill börja med att säga att jag inte är någon träningsguru. Jag har tränat lite från och till de senaste åren men det är först nyligen jag börjat göra det konsekvent. Tidigare har det det skett i några månader för att sedan rinna ut i sanden lite.

Som tur är handlar det här inte inlägget om träning i sig, utan de ekonomiska aspekterna kring att ha ett hemmagym.

Hur mycket kan man spara på att gymma hemma?

Så hur mycket kan man spara på att gymma hemma istället för att betala för ett gymkort? Det finns inget enkelt svar som passar alla, utan det är ganska individuellt. Svaret beror på två faktorer.

Det första är hur mycket ett gymkort kostar. Detta bör vara hyfsat lika över hela landet. I min stad kunde man hitta gym som kostade från 229 till 700 kronor i månaden. Det kan även tillkomma någon separat startavgift eller medlemsavgift. Ett gymkort kostar alltså mellan ca 2750 kronor och 8400 kronor om året, beroende på vilket gym man går på.

Den andra faktorn som spelar in är vilken utrustning man behöver ha i sitt hemmagym. Om du tar 120 kg i bänk behöver du mer vikter än någon som tar 60 kg i bänk, och därför blir det också dyrare.

Det finns träningsformer där man inte använder sig av vikter eller maskiner allså, så kallade kroppsviktsövningar och då klarar man sig med väldigt lite utrustning eller ingen alls.

För att veta hur mycket du kan spara på att ha ett hemmagym får du därför jämföra kostnaden för ditt gym med den utrustningen du vill ha och se hur lång tid det tar för dig att spara in på det.

Mitt hemmagym

Som exempel tänkte jag använda mig av mitt hemmagym. Jag har inte jättemycket utrustning, men jag har tillräckligt för att utvecklas och bli starkare. Jag har alltså tillräckligt för att inte behöva gå till ett gym för att träna.

Power Tower PT80

Det här är ett redskap som går att använda till både chins, dips, magövningar men också för vissa typer av armhävningar. Av alla mina redskap är detta min favorit. Den tar visserligen en del plats men det tycker jag är värt det.

Jag köpte min till ett rabatterat pris om 1995 kr. För att inte skada golvet köpte jag även till en underlagsmatta för 595 kr.

Hantlar

Jag har även ett par hantlar med vikter. Dessa kostade 1366 kr. För tillfället använder jag inte dessa särskilt mycket då jag främst gör kroppsviktsövningar, men jag har använt dem tidigare och det är skönt att ha dem om jag vill använda dem i framtiden.

Gymbänk

Till hantlarna köpte jag även en mutlibänk för 995 kr. Den är väldigt bra tillsammans med hantlarna då den gör det möjligt att göra t ex hantelpress. Till denna köpta jag också till en underlagsmatta för 295 kr.

Kostnad för mitt hemmagym

Mitt hemmagym kostade alltså 5246 kr. Eftersom att ett gymkort kostar mellan ca 2750 kr och 8400 kr om året så lönade det sig för mig efter två år att ha ett hemmagym. Visst, jag får inte tillgång till lika mycket vikter eller olika maskiner, men jag har så jag klarar mig.

Andra fördelar med att träna hemma

Att styrketräna hemma har flera fördelar än de ekonomiska.

Det går att träna när gymmet är stängt

En fördel med att träna hemma jämfört med på ett gym är att man inte behöver tänka på gymmets öppettider. Många gym har rätt bra öppettider, men jag tycker ändå att det är en fin bonus.

Det sparar tid

Att träna hemma sparar tid eftersom att man slipper ta sig till och från ett gym.

Man slipper folk

Har du nånsin stått och väntat på att en maskin ska bli ledig? Eller sett någon som tar upp 6 olika hantlar? Hemma slipper man sånt.

Sammanfattning

Detta var lite kort om hur man kan spara pengar med ett hemmagym. Tränar du hemma eller på gym? Du får gärna lämna en kommentar med dina tankar kring detta.

Om du vill läsa mer inlägg likt detta har jag ett nyhetsbrev. Genom att prenumerera på det så får du en påminnelse när jag skriver något nytt här på bloggen.

Om du är nyfiken på fler sätt att kunna spara pengar så har jag samlat mina spartips här.

Lämna en kommentar