Spara pengar på kläder och skor – 9 spartips

Jag skulle kalla mig själv för att vara rätt sparsam, men det har inte alltid varit så. Innan jag intresserade mig för privatekonomi och satte upp ett mål om att bli ekonomiskt oberoende var jag väldigt slösaktig. En av sakerna som jag la väldigt mycket pengar på var just kläder.

Då tyckte jag det var väldigt kul att köpa nya kläder. Att klä sig snyggt blev lite av ett intresse i sig. Extra roligt var det när man fick komplimanger för sin klädstil och sina nya kläder. Efter ett tag var garderoben dock full med kläder som jag knappt använde och jag insåg att det inte var hållbart.

När jag kommit till insikten att jag köpte onödigt mycket kläder gjorde jag en helomvändning. Förra året la jag 600 kronor på kläder totalt. Innan köpte jag kläder för mer än den summan varje månad.

I det här inlägget tänkte jag dela med mig om dem spartipsen jag har använt mig av för att kunna spara pengar på kläder och skor. Om du vill få en bättre inblick i min ekonomi kan du läsa mina månadsrapporter. I dem redovisar jag mina inkomster och utgifter varje månad samt skriver om hur mina investeringar går.

Spontanhandla inte utan någon plan

En anledning till att jag köpte mycket kläder var helt enkelt för att jag tittade på kläder. På lunchen kunde jag gå ut på stan och kolla i affärer och på kvällarna kunde jag sitta och kolla på kläder på nätet. Oftast var det bara för att se om jag hittade något snyggt och inte för att jag var på jakt efter en viss typ av plagg.

Ett enkelt tips som har gjort stor skillnad för mig är att helt enkelt inte kolla på kläder om jag inte redan vet vad jag är ute efter. Behöver jag en vinterjacka för att min gamla slitits ut går jag och köper det, men jag går inte in i klädbutiker bara för att se vad som finns.

Handla inte om du inte behöver

Som jag skrev innan köpte jag ofta kläder bara för att jag tyckte dem var snygga, men med handen på hjärtat var det ofta helt onödiga köp. Jag behövde inte ha 5 olika par blåa jeans eller 3 skjortor av exakt samma färg och typ.

Idag tänker jag efter innan jag köper nya kläder. Att helt enkelt fråga sig själv om man behöver ett plagg kan göra stor skillnad.

Köp på second hand

Detta är något som jag varit dålig på, men jag tycker ändå att det kan vara ett bra tips som jag vill dela med mig av. Anledningen till att jag inte använt mig av det själv är att jag sällan går på second hand och dem gångerna jag väl gjort det har jag inte varit på jakt efter något speciellt i klädväg.

Min uppfattning är ändå att man kan göra riktiga klipp när man handlar begagnat. Det är inte bara ekonomiskt utan också mer miljövänligt än att köpa nyproducerade kläder.

Köp när det är rea

Ytterligare ett spartips är att köpa när saker är på rea. Klädreor sker många gånger under året och genom att planera att handla under dem kan man spara många kronor. Många av mina kläder är köpta på rea och jag önskar nästan att jag hade sparat alla kvitton med orginalpris och rabatterat pris så jag kunde redovisa hur mycket jag sparat på det under åren.

Köp kläder med kvalitet

Om man inte vill behöva köpa nya kläder hela tiden är det en bra idé att köpa kläder som håller och som har bra kvalitet. Det behöver inte handla om dyra märkeskläder. En del billiga kläder jag har från t ex HM har hållt jättebra medans andra kläder därifrån blivit dåliga efter bara några tvättar.

Det kan vara svårt att veta vad som kommer att hålla eller inte och jag har egentligen inget tips på hur du kan ta reda på det. Jag upplever att man nästan kan se och känna det om man kollar på tyget och sömmarna.

Färga kläder som tappat färg

Ett annat tips som kan göra att du behåller kläderna lite längre är att färga dem om dem tappat färgen. Jag har oftast svarta jeans på mig och efter ett tag händer det att dem börjar tappa färgen. Istället för att köpa nya jeans så köper jag tygfärg och färgar dem, förutsatt att jeansen i sig är hela.

Tygfärgen är billig och gör att jeansen ser i princip nya ut ett tag framöver. Jag har bara testat detta på svarta jeans men jag har sett att det finns olika färger och att dem ska gå att använda på olika plagg.

Använd skoblock i dina skor

Om man vill att sina skor ska hålla längre kan man använda sig av skoblock. Syftet med dem är att skorna ska behålla formen samtidigt som skoblocken kan absorbera svett och minska odör. Tanken är helt enkelt att skoblocken ska göra att skorna hller längre.

Jag använder i dagsläget skoblock gjorda i cederträ i mina finare och dyrare skor, men nästa gång jag köper ett par nya sneakers eller gympaskor kommer jag nog investera i ett par skoblock för dem så att dem håller så länge som möjligt.

Handtvätta och hängtorka

Ett annat sätt att få sina kläder att hålla längre är genom att inte slita ut dem genom maskintvättar i för hög temperatur eller genom hastig centrifugering i tvättmaskin eller torktumlare. Om du använt en torktumlare har du säkert sett hur mycket ludd som det samlas. Allt det där luddet kommer ju från kläderna.

De senaste åren har jag maskintvättat stickade tröjor, skjortor och jeans medans jag kört underkläder, t-shirts och icke ömtåliga saker i maskin. Sen hängtorkade jag det mesta. Nu har jag en egen tvättmaskin och använder handtvättningsprogrammet när jag tvättar lite mer omtåliga saker.

Jag märker stor skillnad på hur länge kläderna håller beroende på hur jag tvättar dem. Det jag handtvättat har hållt både färg och form bättre jämfört med det jag maskintvättat vilket leder till att jag inte behöver köpa nya kläder.

Laga om det går

I dagens moderna samhäller är vi tyvärr riktigt dåliga på att laga saker jämfört med tidigare generationer. Går nåt sönder köper vi nytt. Det är trots allt mycket enklare, men det är inte särskilt ekonomiskt eller bra för miljön.

Vissa klädesplagg kan vara svåra att laga medans andra är betydligt lättare. Innan du slänger nåt för att köpa nytt, se om du kan laga eller fixa till det. Jag har turen som har en släkting som är väldigt duktig med nål och tråd som hjälper mig om jag behöver det, men vissa lättare saker tror jag att man kan lösa på egen hand också.

Sammanfattning

Det här var mina spartips om hur du kan spara pengar på kläder. Har du några egna knep som du använder dig av? Dela gärna med dig i en kommentar nedan.

Om du vill läsa fler inlägg likt detta har jag ett nyhetsbrev som du kan prenumerera på. Då får du en påminnelse när jag skriver något nytt här på bloggen.

Söker du fler sätt att spara pengar? Här kan du se mina samlade spartips.

Lämna en kommentar