Spara pengar på mat – mina spartips

Om du läst denna bloggen innan vet du att jag tycker om att vara sparsam så att jag kan investera så mycket som möjligt för att bli ekonomiskt oberoende i framtiden. I början av min ekonomiska resa ville jag minska kostnader inom princip all områden av mitt liv för att leva så billigt som möjligt. Jag behövde alltså ta reda på hur jag skulle kunna spara pengar på mat och kom fram till lite olika sätt att göra det på. I det här inlägget har jag listat det som jag anser har gjort störst skillnad för mig. Om du har några egna spartips när det gäller mat så får du gärna dela med dig av dem i kommentarsfältet nedan.

Laga matlådor istället för att äta ute

En lunch ute kostar ca 100kr. Att laga en liknande lunch dagen innan och ta med i en matlåda kan bli väldigt mycket billigare. Det beror så klart på vad du äter för något, men det är inte orimligt att laga en liknande rätt för halva eller en tredjedel av priset. Om du äter lunch ute varje arbetsdag innebär det 2000kr i månaden. Det är vad jag lägger på all mat vissa månader.

Att laga matlådor behöver inte vara jobbigt. Jag brukar försöka laga veckans lunchlådor på söndagen veckan innan. När det väl är gjort är det bara att ta med en till jobbet varje dag och vara nöjd över alla pengar jag sparar.

Självklart äter jag ute ibland, men då är det mer för umgängets skull än för maten. Jag tycker ofta att maten hemma blir godare än den på restauranger och då ser jag inte riktigt någon anledning till att äta ute så ofta.

Köp saker som är på erbjudande

I princip alla mataffärer har olika kampanjer varje vecka och ofta är dem riktigt bra. Jag brukar kolla upp vilka kampanjer som finns innan jag går och handlar. Ibland försöker jag göra måltider utav huvudsakligen det som är rabatterat. Det brukar resultera i väldigt billiga måltider.

Jag säger inte att du ska köpa nåt bara för att det är på kampanj, men det kan helt klart vara värt att kolla på dem och se vad som finns. Om jag planerat att göra en soppa med fläskkött och ser kycklingen är mycket billigare under en vecka upplever jag att det kan vara värt att byta ut ingrediensen mot den billigare.

Matsmart

Ett bra sätt att hitta billigt mat är genom matsmart. Det är inte bara billigt utan också klimatsmart, eftersom att man räddar saker från att slängas. Jag själv har handlat där flera gånger och kommer fortsätta att göra det i framtiden.

Laga mat från grunden och skippa halvfabrikat

Enligt mig är mat lagad från grunden ofta godare än halvfabrikat och jag är övertygad om att det både är nyttigare och billigare också.

Handla inte hungring

Ett annat tips är att inte gå och handla när du är hungrig. Om man handlar hungrig är det lätt hänt att man plockar på sig saker man egentligen inte tänkt köpa.

Planera dina inköp

Ett annat sätt att inte plocka på sig mer än vad man tänkt är att planera sina inköp. Det kan vara hjälpsamt att planera veckans måltider innan du handlar, på så vis vet du redan vad du ska köpa och det blir enklare att inte impulshandla annat.

Släng inte mat

Jag tycker alltid det är synd när människor låter ingredienser och rester ligga tills dem blir dåliga och måste kastas. Det är i princip att kasta iväg sina pengar. Om du vill spara pengar bör du äta maten innan den blir dålig och inte kasta den.

Ta med egna påsar

Att ta med egna påsar till affären är ett enkelt tips för att spara några kronor varje gång. Över tid kan även små summor bli stora.

Köp inte skräpmat

Skräpmat mättar ofta dåligt vilket gör att man äter mera en kort stund efter. Skräpmat har också dåliga näringsvärden, därav namnet skräpmat. Självklart ska man kunna unna sig något ibland, men att regelbundet köpa skräpmat är enligt mig både dyrt och påverkar ens hälsa negativt.

Jämför kilopris

När du är i affären och jämför olika produkter så kan det hända att den ena ser billigare ut fram tills du jämför pris per vikt istället för pris per förpackning. Vissa saker är billigare, har en hyfsat lika stor förpackning men innehåller mindre av det du faktiskt vill ha, så i verkligheten är kanske inte alls billigare. Om du istället tittar på pris per vikt på prislappen blir det mycket lättare att jämföra.

Sammanfattning

Detta var alltså mina tips för att spara pengar på mat. Hur gör du för att spara pengar på mat? Skriv gärna en kommentar nedan. Om du vill få en påminnelse när jag skriver något nytt här på bloggen kan du prenumerera på mitt nyhetsbrev.

Vill du lära dig fler sätt att spara pengar på så har jag flera spartips här.

Lämna en kommentar