Spara pengar på mat – 9 tips

Mat är för många en av månadens stora utgifter. Som tur är finns det bra knep för att spendera mindre pengar på mat. I detta inlägget kan du läsa mina tips om hur jag sparar pengar på mat.

Laga matlådor istället för att äta ute

En lunch ute kostar ca 100kr. Att laga en liknande lunch dagen innan och ta med i en matlåda kan bli väldigt mycket billigare. Det beror så klart på vad du äter för något, men det är inte orimligt att laga en liknande rätt för halva eller en tredjedel av priset. Om du äter lunch ute varje arbetsdag innebär det 2000kr i månaden. Det är vad jag lägger på all mat vissa månader.

Att laga matlådor behöver inte vara jobbigt. Jag brukar försöka laga veckans lunchlådor på söndagen veckan innan. När det väl är gjort är det bara att ta med en till jobbet varje dag och vara nöjd över alla pengar jag sparar.

Självklart äter jag ute ibland, men då är det mer för umgängets skull än för maten. Jag tycker ofta att maten hemma blir godare än den på restauranger och då ser jag inte riktigt någon anledning till att äta ute så ofta.

Köp saker som är på erbjudande

Matbutikerna är tydliga med vilka varor som är på erbjudande och ibland är erbjudandena riktigt bra. Du kan t ex utforma dina matlådor efter vad som är på erbjudande. Om priserna är riktigt bra kan man även spara lite pengar på att köpa mer nu och frysa in för att använda senare.

Matsmart

En hemsida som säljer billig och rabatterad mat är matsmart. Jag själv använder den sidan ibland, huvudsakligen för att köpa billiga skafferivaror.

Laga mat från grunden och skippa halvfabrikat

Enligt mig är mat lagad från grunden ofta godare än halvfabrikat och jag är övertygad om att det både är nyttigare och billigare också.

Handla inte hungring

Ett annat tips är att inte gå och handla när du är hungrig. Om man handlar hungrig är det lätt hänt att man plockar på sig saker man egentligen inte tänkt köpa.

Planera dina inköp

Ett annat sätt att inte plocka på sig mer än vad man tänkt är att planera sina inköp. Det kan vara hjälpsamt att planera veckans måltider innan du handlar, på så vis vet du redan vad du ska köpa och det blir enklare att inte impulshandla annat.

Släng inte mat

Mat kostar pengar. Kastar du mat kastar du pengar. Ät upp din mat innan den blir dålig så du slipper kasta den, helt enkelt.

Ta med egna påsar

Att ta med egna påsar till affären är ett enkelt tips för att spara några kronor varje gång. Över tid kan även små summor bli stora.

Köp inte skräpmat

Skräpmat mättar ofta dåligt vilket gör att man äter mera en kort stund efter. Skräpmat har också dåliga näringsvärden, därav namnet skräpmat. Självklart ska man kunna unna sig något ibland, men att regelbundet köpa skräpmat är enligt mig både dyrt och påverkar ens hälsa negativt.

Jämför kilopris

Vissa varor kan verka billigare än andra bara för att storleken inte är samma. Jämför kilopris på varorna istället så slipper du bli lurad och betala mer än nödvändigt.

Sammanfattning

Detta var alltså mina tips för att spara pengar på mat. Hur gör du för att spara pengar på mat? Skriv gärna en kommentar nedan. Om du vill få en påminnelse när jag skriver något nytt här på bloggen kan du prenumerera på mitt nyhetsbrev.

Lämna en kommentar