Spara pengar på transport

Du som läser min blogg vet redan att jag vill bli ekonomiskt oberoende. Det tänker jag bli genom att investera pengar på börsen, men för att kunna göra det behöver jag spara pengar. Ett område där man kan spara pengar på inom transport.

Det här inlägget skall inte ses som ekonomisk rådgivning. Det är helt enkelt mina tankar och spartips om hur man kan spara pengar på transport.

Om du vill få en större inblick i min ekonomni så skriver jag rapporter varje månad där jag går igenom mina inkomster, kostnader och investeringar. Dem kan du hitta här.

Använd dina ben

Att promenera spar inte bara pengar jämfört med att åka bil eller buss, det är också bättre för hälsan.

Om det är lämpligt att gå beror så klart på hur långt man behöver gå, men jag tror nästan alla kan få in lite mer promenader om dem vill. Det går t ex att parkera lite längre bort och gå den sista biten.

Cykla

För distanser som är så pass långa att det inte passar att gå kan en cykel vara ett bra alternativ. Man kan få en bra cykel till ett bra pris genom att köpa begagnat och när man fått upp lite kondition och benstyrka kan man cykla ganska långa distanser.

Det är lätt att tänka att det tar för lång tid att gå eller att cykla, men förmodligen så borde du ägna dig av någon form av fysisk aktivitet ibland i alla fall så på det stora hela är det inte säkert att du förlorar någon tid.

Istället för att köra bil till och från jobbet för att sedan dra till gymmet på kvällen kan du alltså spara tid på att cykla till och från jobbet. Då sparar du både tid och pengar samtidigt som du gör något gott för din hälsa.

Ha en billig bil

Att ha en bil kostar pengar. Det är skatt, försäkring, bensin, service, parkeringsplats och eventuella reparationer. Själva bilen kostar så klart också pengar när man köper den.

Jag har tyvärr inget bra förslag på hur man enkelt kan se vad som är en billig bil med tanke på alla faktorer som finns att räkna på. En nyare bil kanske kostar mer men drar mindre bränsle, samtidigt kan försäkring och service bli dyrare.

Man får helt enkelt räkna från fall till fall och försöka jämföra alla olika kostnader.

Låna inte till en bil

Om man lånar till en bil tillkommer en kostnad, räntekostnaden för lånet. Genom att inte låna till en bil blir man helt enkelt av med räntekostnaden.

Res kollektivt

Ett alternativ till bil är att resa kollektivt. Om det blir billigare än bil får man räkna på själv. Man kanske klarar sig på att resa kollektivt kombinerat med att gå eller cykla och då kanske man kan strunta i att ha en bil alls.

Sammanfattning

Detta var lite kort mina tips för hur man kan spara pengar på transport. Det finns så klart fler småtips som att samåka, men det var dessa jag tror gör störst skillnad för de flesta.

Jag har själv funderat lite på hur jag ska göra när min bil ger sig. Den används så pass lite att det absolut inte är värt att köpa en ny dyr bil, men att ha någon form av bil ger en himla frihetskänsla när man ska åka och handla eller hälsa på familj och vänner.

En tanke är att helt enkelt testa att leva utan bil för att se hur det känns, men det tar jag när den gått sönder helt. Just nu är den nog inte värd att sälja misstänker jag.

Har du några egna tips så får du gärna lämna en kommentar nedan. Vill du läsa fler spartips har jag samlat olika spartips här.

Jag har också ett nyhetsbrev som du kan prenumerera på för att få en påminnelse när jag skriver något nytt här på bloggen.

Lämna en kommentar