Sparkvot – Vad är det för något?

Dem som är familjära med begreppet ekonomiskt oberoende är ofta också familjära med begreppet sparkvot, men för er som inte vet vad det är för något tänkte jag förklara det i det här inlägget.

Vad är sparkvot för något?

Det är egentligen inte komplicerat alls. Din sparkvot är helt enkelt hur mycket av din lön du sparar. Vissa väljer att räkna in även kortsiktigt sparande som semesterpengar eller liknande. Jag väljer att enbart räkna in mitt långsiktiga sparande i min sparkvot. Mitt kortsiktiga sparande är trots allt tänkt att konsumeras inom en snar framtid medans mitt långsiktiga sparande är det som kommer att göra mig ekonomiskt oberoende och därav är det just det som är intressant för mig.

Hur räknar man ut sin sparkvot?

Att räkna ut sin sparkvot är enkelt.

Sparkvot = (sparat / lön efter skatt) * 100.

Säg att du tjänar 20000 i månaden efter skatt och sparar 5000.

5000/20000 = 0,25.

0,25 * 100 = 25. Sparkvoten i det här exemplet är alltså 25 %.

Kalkylator

Du kan också använda min kalkylator för att räkna ut din sparkvot.

Vad är en rimlig sparkvot?

Vissa människor försöker argumentera för att man ska försöka uppnå en viss sparkvot. Jag tycker det är jättekonstigt. Vad som är en rimlig sparkvot beror helt på ens förutsättningar men också på ens ekonomiska mål.

Under 2020 hade jag en sparkvot på ca 57 %. Betyder det att du också ska ha en sparkvot på 57 %? Nej, det gör det inte. Det som är relevant är att titta på sina förutsättningar och sina mål, sen göra upp en plan för hur man ska nå sina mål. Det finns en hög risk att min sparkvot minskar under 2021. Delvis för att jag har ett dyrare boende men också för att jag hoppas på att kunna resa om coronapandemin ljusnar.

När det kommer till sparande tror jag också att vanan kan vara viktigare än summan. Får man in vanan av att spara varje månad blir det enklare att gradvis öka sitt sparande genom att tjäna mer pengar eller sänka sina kostnader.

Sammanfattning

Detta var alltså mina tankar om begreppet sparkvot. Om du vill läsa mer inlägg likt detta i framtiden har jag ett nyhetsbrev som du kan prenumerera på. Om du har någon tanke eller kommentar får du jättegärna skriva något nedan.

Lämna en kommentar