Tesla köper bitcoin

I måndags blev det känt att Tesla har köpt bitcoin för 1,5 miljarder dollar och planerar att acceptera det som betalningsmeddel i framtiden. För oss som följer kryptovalutor och deras utveckling är detta en väldigt stor nyhet.

Detta är mina tankar och reflektioner kring det här. Inlägget skall inte ses som ekonomisk rådgivning. För transparens kan jag meddela att jag själv inte investerat i bitcoin i skrivande stund. Däremot har jag investerat i kryptovalutan Ether genom certifikat hos Avanza. Jag äger alltså inte kryptovalutan i sig men påverkas av både uppgångar och nedgångar.

Vad betyder detta för bitcoin och kryptovalutor?

Först och främst är anammande av teknologin nästan alltid roligt för oss som är intresserade av kryptovalutor. Värdet av dem beror ju till stor del på hur dem används och av hur många. Så vad innebär det egentligen att Tesla köper bitcoin?

bitcoin för mer än 1 miljard dollar under 2020. Skillnaden är att Tesla är mycket kändare och mycket större om man ser till börsvärde.

När en jätte som Tesla väljer att investera i något så kontroversiellt som bitcoin så blir det mycket lättare för andra att se det som en legitim investering. Detta kan alltså leda till att fler stora företag väljer att investera i bitcoin och i förlängningen kanske även andra kryptovalutor.

Som du kanske vet finns det endast en begränsad mängd bitcoin. När efterfrågan ökar mer än tillgången brukar i regel priset gå upp. Vad som faktiskt händer får så klart framtiden utvisa.

Ett möjligt scenario är att detta är början på en våg av företag som kommer att investera i kryptovalutor, både för att skydda sig mot inflation men också för att kunna använda det som betalningsmedel. Det behöver inte heller leda till någonting. Det finns stora företag som accepterat bitcoin tidigare men som sedan tagit bort möjligheten att handla för det.

Ett annat möjligt scenario är att Tesla nöjer sig med vinsten och säljer av sina bitcoin, vilket i sin tur kan leda till att många börjar sälja av och priset kraschar.

Jag personligen tror att blockkedjan Ethereum och dess kryptovaluta Ether har mycket större potential än bitcoin. Därför hoppas jag att vi får se liknande nyheter fast om Ether i framtiden.

Sammanfattning

Vad tycker du om bitcoin? Och vad tycket du om att företag som Tesla väljer att köpa det? Du får gärna lämna en kommentar nedan med dina tankar.

Om du vill läsa mer inlägg likt detta i framtiden så har jag ett nyhetsbrev som du kan prenumerera på. Då får du en påminnelse när jag skrivit något nytt här på bloggen.

Lämna en kommentar