Tesla slutar acceptera bitcoin

För ett tag sedan skrev jag att Tesla hade köpt bitcoin och tänkte börja acceptera det som betalningsmedel. För ett par dagar sedan vände Tesla och sa istället att dem skulle sluta acceptera bitcoin som betalning, vilket gjorde att bitcoin sjönk med nästan 10 %.

Anledningen till detta är enligt Elon Musk p.g.a. oron över den snabbt ökande användningen av fossibla bränslen vid utvinning av och transaktioner med bitcoin. För ett företag som verkar för att göra biltransporter med miljövänligt är det här helt rimligt. Det jag tycker är väldigt märkligt är att detta inte är något nytt. Det har varit känt länge att bitcoin förbrukar väldigt mycket resurser.

Att Tesla kommer på detta först nu tycker jag verkar väldigt konstigt. Jag tror inte en sekund på att Elon inte var medveten om detta när Tesla köper bitcoin för 1.5 miljarder dollar.

Nåt annat som är intressant är att om man kollar på Teslas earnings för Q1 så kommer hela 23 % från försäljning av bitcoin, och dem hade missat earnings om det inte vore för bitcoin.

Jag är inte ensam om att tycka det här är konstigt. En del anklagar elon för att manipulera kryptomarknaden, vilket du kan läsa mer om här, här och här.

Det ska bli spännande att se vad som händer nu. Jag själv tror att Tesla kommer gå ut med att dem köpt en annan kryptovaluta som ska vara mer miljövänlig och att dem kommer acceptera den som betalning för bilar i framtiden. Förmodligen händer samma sak som innan, kryptovalutan som dem köpt kommer stiga i värde.

En intressant sak med det hela är att det kanske inte är olagligt då bitcoin inte är reglerat. Jag är inte helt påläst men enligt en tråd på reddit diskuterar några och menar att det han gör är fel, men det är inte olagligt.

Vi får helt enkelt se vad som händer framöver. Jag äger inga aktier i Tesla och kommer förmodligen aldrig köpa några heller. Jag äger heller inga bitcoin men är exponerad mot kryptovalutan Ethereum genom certifiakt hos Avanza. När bitcoin faller brukar hela kryptomarknaden följa med. Därför bryr jag mig över vad som händer.

Om du vill läsa mer av min blogg i framtiden har jag ett nyhetsbrev som du kan prenumerera på. Om du vill följa min resa mot ekonomiskt oberoende så skriver jag månadsrapporter varje månad där jag går igenom min ekonomi och hur mina investeringar har gått.

Lämna en kommentar