Vad är blockchain och hur funkar det

Med alla nyheter som sker om olika kryptovalutor och blockkedjor tyckte jag att det var ett bra tillfälle att skriva lite om vad blockhain är för något och hur det fungerar.

Jag kommer inte gå in för djupt på tekniska detaljer utan detta inlägget är mer till för den som bara hört talas om blockchain men inte har någon aning om vad det är för något.

Det finns mycket mer att säga och förklara angående blockchain. Min målsättning är att uppdatera inlägget med mer info i framtiden.

Vad är blockchain?

Blockchain kallas för blockkedja på svenska och är en sorts databas. Det som skiljer den från en vanlig databas är att den är distribuerad, vilket innebär att det finns många kopior av databasen på olika datorer.

En sådan kopia kallas vanligen för nod, och alla dessa noder skapar tillsammans ett peer-to-peer-nätverk. På detta sätt distribueras databasen. Detta gör det möjligt för databasen att vara decentraliserad, till skillnad från en vanlig centraliserad databas som kanske bara finns på en enda dator.

Varje ändring som görs lagras i vad som kallas för block i databasen. En blockkedja är alltså en sekvens av sådana block.

Nedan finns en video som förklarar vad blockchain är för något, om du skulle föredra det framför att läsa om det.

För dig som vill dyka djupare finns det mycket info på den engelska wikipediasidan för blockchain.

Användningsområden för blockchain

Blockkedjor kan användas till flera olika saker. Några av dem är:

Kryptovalutor

Den kanske vanligaste användning av blockkedjeteknik är kryptovalutor. En kryptovaluta är en digital valuta som finns på en blockkedja, vilket gör att det inte behövs en central reglerande instans som t ex en bank för att överföra pengar.

Exempel på kryptovalutor

Det finns jättemånga olika kryptovalutor och blockedjor, och det skapas nya hela tiden. Nedan finns exempel på några kryptovalutor:

  • Ethereum (ETH)
  • Bitcoin (BTC)
  • Maker (MKR)
  • Monero (XMR)
  • Polygon (MATIC)
  • Polkadot (DOT)
  • Chainlink (LINK)
  • Litecoin (LTC)
  • XRP (XRP)
  • Dogecoin (DOGE)

Smarta kontrakt

Blockkedjor har gjort det möjligt att skapa något som kallas för smarta kontrakt. Simpelt förklarat är det en överenskommelse mellan två parter i form av datorkod som lagras på en blockkedja.

Eftersom att transaktionerna som sker inom ett smart kontrakt hanteras av en blockkedja behövs ingen tredje part för att godkänna något. Transaktioner sker när villkoren som definieras i det smarta kontraktet är uppnådda.

Det är värt att nämna att det inte är alla blockkedjor som har smarta kontrakt och att dem sam har det varierar i funktionalitet.

Ett exempel på ett smart kontrakt

Smarta kontrakt kan användas till mycket. Ett exempel skulle kunna vara när man köper begagnade bilar. Säg att det fanns ett smart kontrakt där ägandeskapet skrevs över autoamtiskt så fort säljaren fick pengar överförda av köparen. Summan definieras i det smarta kontrakt.

Här är en video som beskriver smarta kontrakt:

Digitalt ägande

Att äga digitala tillgångar sker mer och mer. Det är väldigt vanligt inom datorspel men det är möjligt att vi får se det inom andra områden också.

Digitalt ägande inom datorspel

I många spel är det möjligt att äga så kallade skins. Det handlar om t ex olika utséenden på vapenmodeller eller olika karaktärer. Sådana tillgångar är redan digitala och skulle kunna bytas på en blockkedja.

Kombinera detta med smarta kontrakt så kan man skapa kontrakt för att byta sådana skins mellan varandra utan att behöva lita på tredje part eller vara rädd för att bli scammad.

Digitalt ägande inom konsertbiljetter

Ett problem som finns med konsertbiljetter är att vissa personer köper upp mer biljetter än vad dem tänker använda tidigt för att sedan försöka sälja dem dyrare när konsertbiljetterna är slutsålda.

Om man digitaliserar konsertbiljetterna kan man också skapa regler för hur dem kan säljas vidare. T ex hade man teoretiskt kunna skapa en regel som förbjuder någon att sälja en biljett för mer än vad den kostade.

Digital ägande inom andra områden

En annan möjlighet är att man digitalsierar ägande av t ex aktier. När någon köper en aktie idag så litar man på ens nätmäklare att dem faktiskt behandlar ordern och att jag nu står som ägare för aktien.

Något som är väldigt häftigt är att lantmäteriet har kollat på smarta kontrakt för att digitalisera fastighetsöverlåtelser.

Detta var bara några exempel på vad man kan använda blockchain till. Det finns många fler användingsområden och jag är säker på att det kommer upptäckas ännu fler i takt med att blockkedjorna utvecklas.

Sammanfattning

Personligen tycker jag att det här med blockkedjor är jättespännande och jag är övertygad om att vi kommer använda oss av den i framtiden, förmodligen utan att ens veta om det.

Vill du läsa mer av min blogg i framtiden? Prenumerera gärna på mitt nyhetsbrev för att få en påminnelse när jag skriver något nytt här på bloggen.

Vad tycker du om blockchain och kryptovalutor? Lämna gärna en kommentar nedan.

Lämna en kommentar