Vad kostar det att äga en bil?

Att äga en bil är förenat med en rad olika kostnader. Här kan du se vilka dem är för att kunna räkna ut vad det skulle kunna kosta att äga en bil.

Om du söker på svaret frågan vad en bil kostar i månaden får du svaret jag får ge väldigt ofta på den här bloggen, det beror på. Eftersom att det finns många olika faktorer som spelar in så går det inte att ge något rakt svar på den frågan utan mer info.

Nedan kan du läsa mer om dessa faktorer för att själv räkna ut vad det kostar att ha en bil.

Kostnader för bil

Skatt

När man äger en bil i Sverige behöver man betala fordonskatt för den. Dessa skatteregler ändras lite då och då. Hur mycket man får betala beror på vad man har för bil, t ex en vanlig bil med förbränningsmotor, en hybridbil eller elbil. Det beror också på hur ny bilen är då olika regler gäller beroende på när bilen togs i trafik.

För att räkna på skatten får man helt enkelt kolla för den bilen som man planerar att ha.

Drivmedel

En annan kostnad för bil är kostnaden för drivmedel. Om du har en elbil blir denna kostnaden mindre jämfört med om du har en bensin- eller dieselbil.

Det går inte att ge något rakt svar på hur mycket drivmedel kommer att kosta för dig. Det beror på hur mycket du kör, hur mycket din bil drar och vad priset på drivmedel är. Om du har koll på detta kan du själv räkna på det för att ungefärligt ta reda på vad drivmedel kommer att kosta.

Försäkring

En annan sak som kostar varje månad när du har bil är försäkringen. Det finns huvudsakligen tre olika typer av bilförsäkring, trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring.

Hur mycket en bilförsäkring kostar beror på vilken typ av försäkring du väljer, men det beror också på vilken bil du har och hur gammal du är (eller hur länge du har haft körkort).

Det är vanligtvis dyrare med bilförsäkring när man är yngre då försäkringsbolagen ser yngre förare som en större risk.

Parkering

Om du äger en bil kommer du förmodligen få betala för parkeringsplats. Priset kan skilja sig en del beroende på var du bor. Beroende på hur du bor kanske en parkeringsplats redan ingår i ditt boende.

Oavsett kommer du förmodligen få betala för parkering ibland när du är ute och kör någonstans. Om du är lite slarvig kan du även få betala parkeringsböter, vilket i så fall blir ännu en kostnad.

Besiktning

Om du äger en bil så ska denna besiktigas. I snitt brukar man besiktiga en bil en gång om året, med några undantag om man har en helt ny bil. En bilbesiktning kan kosta lite olika beroende på var man genomför besiktning och under vilken tid, men det är vanligt att se priser på mellan 300 till 500 kronor.

Reparation

Bilar slits och förr eller senare kommer något gå sönder. Hur mycket det kostar beror så klart på vad det är som gått sönder så det är svårt att säga vad det kan kosta innan det faktiskt behövs. Det viktiga är att vara medveten om att reparationskostnader förmodligen kommer tillkomma efter en tid.

Värdeminskning

Något en del inte tänker på är värdeminskningen. Om du köper en bil för 400 000 kronor kommer den inte vara värd 400 000 kronor om du vill sälja den efter fem år.

Enligt en artikel hos teknikens värld är värdeminskningen på en ny bil ca 40 till 50 % under tre år. Den absoluta kostnaden för värdeminskningen hänger så klart på hur dyr bil du köper. Vanligtvis sker den största värdeminskningen under de första åren så värdeminskningen är mindre på begagnade bilar.

Lån

Om du tar ett lån för att köpa en bil tillkommer en till kostnad i form av räntan på lånet. Det är vanligt med räntor på mellan 4 till 6 % för lån till bil, men det kan skilja sig lite beroende på var man lånar.

Spolarvätska, vindrutetorkare, däck och annat

När man äger en bil tillkommer det en del andra kostnader som man lätt glömmer. Dem kanske inte är så stora men jag tycker ändå att det är värt att nämna dem.

Det kan handla om saker som spolarvätska, nya vindrutetorkare, nya däck och däckbyte, men också om små tillbehör som startkablar eller isskrapor. I sammanhanget är dem kanske inte så stora, men ska man räkna på vad det kostar att äga en bil bör man ta alla kostnader i beaktning.

Alternativkostnad

Den sista kostnaden jag kommer att ta upp är alternativkostnaden. För att förklara det enkelt fungerar det på följande vis.

Säg att du köper en bil för 100 000 kronor. Om du istället hade investerat dessa pengarna på börsen och lyckats få en avkastning på 7 % om året så hade du fått 7000 kronor om året. Då blir alternativkostnaden 7000 kronor om året.

Du kan läsa mer om alternativkostnad här.

Sammanfattning

Som du ser är det många faktorer som påverkar vad det kan kosta att äga en bil, både vad gäller totalkostnad och månadskostnad.

Ju mer jag tänker på det här ju mer sugen blir jag på att sälja bilen. Min bil kostar visserligen inte särskilt mycket att äga, men eftersom att jag knappt använder den känns det som onödiga kostnader. Detta är något jag får tänka mer på i framtiden.

Hur ser du på det hela? Är bil mest något dyrt onödigt ont eller är det helt klart värt det? Jag vet att det råder delade meningar om detta så det hade varit kul att höra era åsikter. Du får gärna dela med dig om vad du har för bil och hur mycket den kostar för dig.

Om du vill läsa mer av min blogg i framtiden så har jag ett nyhetsbrev som du kan prenumerera på.

Lämna en kommentar