Var skeptisk till bloggare och finansinsta

Under den senaste tiden har jag sett en kraftig ökning av ekonomikonton på instagram och på youtube, men det finns även en hel del populära ekonomibloggare. Även om jag tycker det är kul att folk intresserar sig för privatekonomi så tycker jag att man ska ta det dem säger med en nypa salt och inte tro på allt som skrivs.

Något som är vanligt bland både ekonomibloggare, finansinsta och youtubers är att dem påstår att dem vill inspirera och dela med sig, när det primära syftet uppenbarligen är att tjäna pengar. Jag tycker egentligen inte det är något fel med att vilja tjäna pengar, det är något jag själv vill och jag är öppen med det. Jag nämner det faktiskt i mitt inlägg om varför jag bloggar.

Det jag stör mig på är när folk inte är ärliga med att det är det primära syftet för varför dem gör något. Dem är också ofta otydliga med att annonsmarkera sina reklamlänkar.

Hur dem tjänar pengar

Innan vi börjar kan det vara bra att gå igenom hur dessa personer tjänar pengar.

Affiliate marketing

Affiliate marketing är väldigt vanligt när det kommer till att tjänga pengar på en blogg, sin instagram eller sin youtubekanal. Jag tycker det är ett fantastiskt sätt att tjäna pengar på och det är något jag ämnar att använda mig av här på bloggen.

Kort förklarat så är det en form av prestationsbaserad marknadsföring. Säg att jag vill göra reklam för en tjänst eller produkt. Då kan jag lägga upp en länk till den här produkten eller tjänsten, och om du sen klickar på den och köper något så får jag en provision för detta.

Jag gillar konceptet, då det gör det möjligt för t ex bloggare att tjäna pengar utan att ta betalt av läsaren. Det blir lite av en win-win situation. Det är också trevligt då reklamen bör bli kopplad till innehållet, vilket enligt mig är bättre för läsaren. Jag vet själv hur störande jag tycker det är med all generell reklam på TVn. Jag kan kolla på ett matlagningsprogram och i pausen är det reklam för bilar trots att jag har noll intresse av att köpa en ny bil.

Sponsrade inlägg

Sponsrade inlägg kan t ex vara att en bloggare eller instragrammare blir kontaktade av ett företag som vill betala för ett inlägg.

Annonser

Detta gäller egentligen bara bloggar och youtube, men det går också att tjäna pengar på helt vanliga annonser. På youtube spelas dem upp innan och under klippet, och på bloggar finns det vanligen reklam lite här och var.

Sälja coachning

Det är inte helt ovanligt att dem försöker sälja coachning. Detta är egentligen lite komiskt när det kommer till ekonomiprofiler. Om dem verkligen var så duktiga på att tjäna pengar med aktier hade dem förmodligen inte behövt sälja coachning.

Jag köper att det kan vara ett bra sätt för att skaffa sig en till inkomstkälla och i vissa fall vill dem säkert hjälpa folk på riktigt, men överlag är jag ofta skeptisk till när någon bloggare, instagrammare eller youtuber ska sälja coachning. Extra skeptiskt är jag när dem inte kan påvisa något track record eller relevant kunskap i ämnet.

Donationer

Vissa får betalt genom donationer av sina följare.

Sälja shoutouts

En del säljer också shoutouts. Säg t ex att ett instagramkonto har 100 000 följare. Då kan mindre konton betala för att det stora kontot ska säga åt sina följare att spana in det mindre kontot. Detta förekommer också inom bloggvärlden i form av att man köper länkar och gästinlägg.

Ta reda på om dem vill tjäna pengar, inspirera eller dela med sig

Jag tror att det finns olika sätt för att se om en ekonomiprofil är ute efter inspirera eller tjäna pengar. Nedan har jag listat dem knepen jag använder mig av för att granska både bloggare, instagramme och youtubers som gör content inom finansnischen.

Dem gör reklam för i princip allt

Ett enligt mig väldigt tydligt tecken på när dem enbart är ute efter att tjäna pengar är när dem gör reklam för i princip vad som helst. Extra uppenbart blir det när dem gör reklam för saker som inte passar deras story.

Om personen i princip bara investerar i enskilda aktier men gör reklam för en fondrobot så lever den uppenbarligen inte som den lär.

Dem köper likes, följare och kommentarer

För att se större ut än vad dem är så kan dem välja att köpa likes, följare och kommentarer. Jag tror det finns två anledningar till detta. För det första så är riktiga personer nog mer benägna att följa någon som redan har en hel del följare. Det ger någon form av kvalitetsstämpel.

För det andra så kan ett större konto ofta ta mer betalt för sponsrade inlägg och shoutouts än mindre konton.

Hur kan man se om dem är oärliga

Ett annat problem är att många verkar oärliga. Detta är så klart inget jag kan garantera utan det är helt enkelt min uppfattning. Jag tror att många av dessa instagramprofiler försöker se mer framgångsrika ut än vad dem är för att kunna tjäna mer pengar.

Jag gillar inte när sånt här sker på ett oärligt sätt. Därför försöker jag själv vara så transparent som möjligt på den här bloggen.

Dem reklammarkerar inte

Enligt mig är det oärligt att inte reklammarkera när man faktiskt gör reklam för något mot betalning. Det handlar i grund och botten om att vara ärlig och visa ens läsare vad man håller på med.

Du kanske har hört att om något är gratis så är du produkten, och jag tycker ens läsare eller följare förtjänar att veta när så är fallet. Jag tycker som sagt att affiliate marketing egentligen är jättebra, men då ska man vara öppen med när något är reklam och när det inte är det.

Deras story hänger inte ihop

En annan sak jag märkt är att många ekonomiprofilers story inte hänger ihop. Antingen så kryddar dem sina siffror rejält eller så ljuger dem. Jag säger inte att alla gör det eller att man inte kan uppnå galna siffror, men ibland är det väldigt uppenbart.

Om någon profil visar upp sin ekonomiska resa i siffror kan man alltid kolla på siffrorna och se om dem stämmer. Det var nån gång jag såg någon som hävdade att dem började spara för 3 år sedan och då inte hade en krona till att spara typ 1000 kronor i månaden i en indexfond och nu var dem miljonärer. Jag minns inte de exakta siffrorna men man såg i princip att det inte var möjligt.

Ett exempel på en svensk instagramprofil

Jag gick in på en svensk instagramprofil med mellan 50 000 och 100 000 följare. I sin bio hade denne en länk till en annan sida, som i sin tur innehöll länkar till alla tjänster som profilen påstådde sig använda.

Länken till länksidan var märkt med texten affiliate, som om alla vet vad det är för något. Länkar på den sidan innehåller dock inga reklammarkeringar alls, men jag kan se att det är affiliatelänkar genom att kolla på urlen för länkarna. En strike för dålig reklammarkering.

Denna länksida innehåller länkar till massvis med olika tjänster. En platform för aktier, en för fastighetslån, en platform för fonder, en för fondrobotar o.s.v. Personen gör alltså reklam för i princip allt inom sin nisch. Strike två.

Nyligen la personen upp en bild som visar fördelningen i sin portfölj. Jag vill inte ge reklam för personen så jag kommer inte redovisa de exakta siffrorna, men det fanns ingen post för investeringar i fastighetslån och mer än 80 % av portföljen var i aktier.

Antingen så har personen glömt att denne investerar i fastighetslån och inte tagit med det i sitt inlägg, kommit ihåg det men struntat i det eller så investerar personen inte i fastighetslån men gör reklam för det i alla fall. Så antingen hänger personens story inte ihop eller så ljuger denne. Strike tre.

Sist men inte minst säljer personen coaching. Strike fyra.

Hur skiljer jag mig från de andra?

Då kanske ni undrar varför ni ska lita på mig, jag är ju också en ekonomibloggare. Först och främst, om ni inte vill tro på det jag skriver så är det fritt för er att inte göra det. Jag tänker inte säga åt er att ni ska lita på mig, det är upp till er.

Jag anser dock att det finns vissa tydliga skillnader mellan mig och många andra som gör liknande saker, men framförallt instagrammare och det tänkte jag belysa här. Sen är det upp till dig att tro vad du vill.

Jag gör inte reklam för allt jag kan

Först och främst så gör jag inte reklam för allt jag kan. Det finns många olika tjänster som man kan göra reklam för, men jag gör på riktigt endast reklam för tjänster och produkter som jag använder eller har använt om inget annat anges.

Jag skulle visserligen kunna sätta in 1 % av mitt kapital i en fondrobot och börja göra reklam för det, men jag anser att det är så uppenbart att jag inte tycker att fondrobotar är bättre än alternativen om jag väljer att enbart placera 1 % av mitt kaptial där.

Faktum är att jag vågar säga negativa saker om tjänster och produkter som jag teoretiskt sett skulle kunna tjäna pengar på om jag istället gjorde reklam för det. T ex mitt inlägg om varför jag inte gillar fondrobotar.

Jag säljer inte coaching

Jag säljer inte coaching på den här bloggen. Om jag någonsin gör det vill jag att du frågar mig vad fan jag pysslar med.

Som jag skrev ovan så är jag inte helt emot coaching i sig, men då ska man ha ordentlig kunskap i ämnet och faktiskt kunna erbjuda nånting, och då ska man också vara öppen med att man gör det för att tjäna pengar och inte inspirera någon.

Vill man inspirera så många som möjligt så gör man det så klart gratis för att få ut sitt budskap.

Jag försöker vara transparent

På den här bloggen försöker jag vara så transparent jag kan. Jag väljer att vara anonym då jag vill kunna skriva om min ekonomi ohämmat och så öppet som möjligt.

Sammanfattning

Det här var mina tankar om ekonomiprofiler som bloggar, instagrammar eller gör videos på youtube. Det hade varit kul att höra vad du tycker så du får gärna lämna en kommentar nedan.

Om du vill läsa fler inlägg i framtiden så har jag ett nyhetsbrev som du kan prenumerera på. Då får du en påminnelse när jag skrivit något nytt här på bloggen.

Lämna en kommentar