Värdeminskning på husvagn

För er som brukar läsa min blogg så vet ni säkert att jag tidigare bodde i en husvagn under ett års tid. Nu har jag sålt vagnen och därför kan jag också reflektera över värdeminskningen, något jag inte ville göra innen jag faktiskt sålde den då det mest blev spekulationer.

Försäljning av husvagnen

Värt att nämna är att jag trodde att det skulle vara väldigt enkelt att sälja husvagnen men det visade sig vara fel. Efter flera månader fick jag börja kontakta husvagnshandlare och se om det fanns något intresse att köpa in vagnen, självklart för ett lägre pris än vad jag köpte den för.

Jag köpte min husvagn våren 2019 för 155 000 kronor. Det var förmodligen naivt av mig att tro att jag skulle kunna sälja den för i princip samma pris, men jag trodde efterfrågan skulle vara väldigt hög p.g.a. pandemin.

Jag har två teorier till varför det var svårt att sälja vagnen. Det första är att det var väldigt många som köpte husvagn under den första coronasommaren och sen insåg att det inte var något för dem, vilket kan ha gjort att utbudet blev större än efterfrågan. En annan anledning kan vara att folk hellre köper från ett företag än en privatperson då det känns lite tryggare.

Eftersom att det knappt visades något intresse kontaktade jag lite olika firmor som kan köpa in husvagnen direkt eller förmedla den åt mig. Hade jag gjort det hade jag fått 100 000 kronor för den. Enligt han jag pratade med kunde dem förmodligen sälja den för 145 000 kronor medans ett vettigt pris för en privatperson hade varit 125 000 kronor.

När husvagnen besiktigades visade det sig att bromsen inte var helt som den skulle. Som tur var lyckades jag faktiskt sälja den till en privatperson för 100 000 kronor i befintligt skick. Det hade kanske gått att få lite mer för den men jag kände mest att jag ville bli av med den eftersom den verkade så svårsåld.

Vad blev värdeminskningen?

Så vad blev värdeminskningen på dessa 2 åren? I kronor blev värdeminskningen 55 000 kronor. Procentuellt landade alltså den totala värdeminskningen på ca 35 %.

Om inte jag räknat helt fel innebär det att den årliga värdeminskningen blev ca 20 % avrundat. 155 000 * 0,8 = 124 000. 124 000 * 0,8 = 99 200.

Hade jag haft mer is i magen hade jag kanske kunnat sålt den för mer, men eftersom den legat ute till försäljning i flera månader utan någon framgång kände jag mest att jag ville bli av med den.

Det är intressant hur lite värdet hade sjunkit om en husvagnshandlare hade sålt den då dem påstod att dem kunde sälja den för 145 000 kronor. Nu hade jag inte fått det även om dem sålt den för det, men jag tycker ändå att det är intressant.

Sammanfattning

Såhär såg värdeminskningen ut för min husvagn. Den behöver självklart inte se likadan ut för dig. Det kan skilja sig mycket beroende på hur ny vagn man har och beroende på hur bra pris man fick när man köpte den.

Har du någonsin sålt en husvagn? Hur blev värdeminskningen för dig? Lämna gärna en kommentar nedan.

Om du vill läsa mer av min blogg i framtiden har jag ett nyhetsbrev som du kan prenumerera på.

Lämna en kommentar