Varför jag inte investerar i fastigheter

När man pratar om investeringar är det inte helt ovanligt att man glider på ämnet fastigheter. Jag själv har valt att inte investera i fastigheter av anledningar som du kan läsa om nedan. I dagsläget investerar jag hellre i aktier och kryptovalutor.

När jag säger investera i fastigheter menar jag att köpa och äga hyresfastigheter. Jag äger inte mitt boende heller men det kommer jag gå igenom i ett annat inlägg. Ibland är jag exponerad mot fastighetssektorn genom aktier, men jag äger alltså inte fastigheter.

Detta inlägg ska inte ses som ekonomisk rådgivning. Det är bara jag som förklarar varför jag inte investerar i fastigheter just nu. Jag säger inte att det är en dålig investering. Det finns många exempel på människor som tjänar enormt mycket pengar på fastigheter, men i dagsläget känner jag att fastigheter inte är för mig och i detta inlägget förklarar jag varför. Mina åsikter baseras på saker jag läst men också av egna erfarenheter då jag känner flera personer som äger fastigheter och arbetar i branschen.

Jag försöker att lära mig mer och i framtiden är det möjligt att jag ändrar åsikt, isåfall uppdaterar jag detta inlägget eller skriver ett nytt. Du får gärna lämna en kommentar med dina åsikter i kommentarsfältet nedan.

Dem är platsspecifika

Om jag föreställer mig hur mitt drömliv skulle se ut nu eller om 5 år så vill jag nog inte vara geografiskt bunden. Jag bor i södra Sverige och jag gillar inte att spendera vintern här. De senaste 2-3 åren har jag känt mig rätt nedstämd under vintern och jag misstänker att jag lider av vinterdepression. En dröm för mig är att kunna testa att fly vintern och spendera den i varmare och soligare länder för att se om jag mår bättre av det.

Om det inte skulle hjälpa så tror jag ändå att det hade varit roligare att spendera vintern någon annanstans. Det finns inte särskilt mycket att göra på vintern där jag bor. Om jag var geografiskt obunden kunde jag spendera vintern på en skidort eller åka till t ex Kanarieöarna.

En fastighet är ju geografiskt bunden. Skulle jag investera i en skulle jag förmodligen inte kunna välja att åka iväg på samma sätt som jag drömmer om att göra.

Dem kostar pengar och kräver jobb

Om man jämför aktier med fastigheter kostar fastigheter pengar och kräver jobb. En aktie kostar visserligen pengar i form av courtage och en fond kostar pengar i fondavgift, men det sker automatiskt och är egentligen inget jag behöver bry mig om. En fastighet fungerar lite annorlunda, den kräver underhåll.

Den ska värmas, den ska rengöras, rör ska läggas om, saker ska lagas, tak ska bytas, värmesystem ska uppgraderas, fasaden ska målas om o.s.v. Visst, man kan betala någon annan för att sköta allt sånt här men det ska fortfarande administreras. I vissa fall blir man då en arbetsgivare och i dagsläget är det inget som lockar mig.

Det kräver också att jag lär mig bokföring eller betalar någon för att sköta min bokföring. Med aktier behöver jag inte tänka på sånt alls sålänge dem ligger i ett ISK.

Att köpa aktier och aktiefonder är simplare och kräver inte lika mycket av mig som person. Det tar några sekunder att lägga en order och när den är lagd behöver jag inte göra någonting beroende på hur aktiv jag vill vara. Om jag vill läsa företagens rapporter så gör jag det, om jag blir helt ointresserad kan jag lägga alla pengar i en indexfond och låta den vara.

Ha med hyresgäster att göra

Detta kanske kan låta lite halvtaskigt och tråkigt men jag vill inte ha med så mycket kontakt med människor om det inte är på mina villkor. Social kontakt är otroligt energikrävande för mig, även om jag umgås med personer som jag tycker om så kan det göra mig utmattad. Att då ha kontakt med människor som jag inte vill ha kontakt med gör det inte bättre.

Sen handlar det inte bara om att jag förmodligen är introvert. Som jag nämnde ovan har jag bekanta som äger fastigheter och jag har ju hört vissa saker som avskrämmer mig lite. Dels så kan det bli ett otroligt ringande på telefon och jag avskyr vanligtvis att prata i telefon, så det känns inte som att det är något jag hade tyckt om, men det är också typen av problem man kan behöva ta itu med.

Ett exempel är när en hyresgäst ringer hyresvärden klockan 4 på morgonen för att dem glömt sin nyckel och inte kommer in i lägenheten. Ett annat är när en hyresgäst anklagar hyresvärden för att deras förråd fuktskadat alla saker som står i förrådet trots att det har gjorts fuktmätningar som visar att allt är som det ska. Jag hade förmodligen blivit galen av att ta itu med såna problem.

Detta beror ju så klart på hur många fastigheter och hyresgäster man har, men en aktie kan inte ringa mig. Den kommer inte kräva nåt av mig och den ger mig inte mer jobb ju fler jag äger.

Jag kan inte särskilt mycket om fastigheter

Även om jag har bekanta som arbetar i branschen kan jag inte sådär jättemycket om fastigheter. Jag känner dock att jag kan tillräckligt för att kunna säga att jag inte vill lära mig mera om det just nu. Detta kan så klart ändras i framtiden.

Om jag skulle investera i fastigheter hade jag behövt läsa på mycket mer. Just nu finns det dock annat som jag hellre spenderar min tid och energi på, t ex att lära mig mer om aktiehandel, läsa böcker, driva den här bloggen eller bara hitta på roliga saker med mina vänner.

Det kostar mycket att börja

Att köpa ett hyreshus kostar en hel del och även om jag har tillräckligt med pengar för att lägga en kontantinsats så innebär det att jag låser upp väldigt mycket av mitt kapital i den där fastigheten. Jag gillar mina aktier och vill helst inte sälja dem. I framtiden kan jag tänka mig att tanken lockar mera förutsatt att jag har ett större kapital. Då blir fastigheten mer som en diversifiering men nu blir det istället mer att jag skulle byta ut alla tillgångar till en annan.

Jag är orolig som person

Om det går att oroa sig över något så gör jag det. Det är inget jag är stolt över eller något som jag tycker om. Jag jobbar för att bli bättre på att hantera min oro, dock med bristande resultat änsålänge.

Det är mycket som kan gå snett med fastigheter även om det så klart oftast fungerar som det ska. Det kan ske vattenläckor, bränder, hyresgäster kan fördärva lägenheter o.s.v. Bara tanken på allting får mig nästan att må dåligt.

Det värsta som kan hända med en aktie är att den sjunker i värde och det har jag lärt mig hanterat rätt bra. Jag tror inte att jag hade hanterat en vattenläcka lika bra.

Att köpa och sälja tar tid och är komplext

Om jag skulle behöva sälja mina aktier är det gjort på en dag, fonderna på mindre än en vecka. Det är enkelt och går supersnabbt. Att köpa dem är lika enkelt och går lika snabbt. En fastighet är inte lika enkel att köpa eller sälja.

Om jag vill köpa en fastighet behöver jag först och främst hitta en fastighet som ser intressant ut, där förutsikterna för intäkter ser lovande ut och som har ett vettigt pris. Det behöver också ligga i närheten av där jag bor. Efter det behöver jag förmodligen vinna en budgivning. Vill jag sälja den behöver jag hitta en köpare, ta fram siffror som beskriver intäkter och utgifter samt sköta överlämningen. Det gör inte livet lika flexibelt och eftersom att jag inte vet var jag kommer bo eller göra om 5-10 år är flexibilitet något jag värdesätter.

Sammanfattning

Det här var några av mina anledningar till varför jag inte investerar i hyresfastigheter i dagsläget. Det finns ett par till anledningar men detta var dem som jag tyckte vägde tyngst. Återigen vill jag påpåeka att jag inte säger att fastigheter är en dålig investering. Vet man vad man gör kan det förmodligen vara väldigt lukrativt, men i min situation känner jag helt enkelt att aktier passar mig bättre.

Vad tycker du om fastigheter? Du får gärna lämna en kommentar nedan. Om du vill läsa fler inlägg likt detta har jag ett nyhetsbrev som du kan prenumerera på.

Lämna en kommentar