Varför ska man läsa – fördelar med att läsa böcker

Det finns vissa saker i livet som ger en mängd fördelar, att läsa böcker är en av dem. Vanligtvis gillar jag inte blogginlägg som säger åt andra vad dem ska göra för något. Jag menar, vem är jag att säga åt dig vad du ska göra? Detta är min generella åsikt, men det finns trots allt vissa saker som jag faktiskt tycker att alla borde göra. Att läsa böcker är en av dem.

I det här inlägget tänkte jag förklara varför jag tycker att du borde läsa mer och lista några av fördelarna som bokläsning kan ge. Om du märkt av någon egen fördel med att läsa får du gärna lämna en kommentar nedan. Jag tror det är bra om fler försöker sprida vikten av att läsa.

Statistik om läsande

Innan jag börjar beskriva varför jag tycker det är fantastiskt att läsa böcker tänkte jag börja med lite statistik om läsande.

Nordicom mäter läsvanor för svenskar mellan åldern 9 till 79 och kollar hur stor andel som läser bok under en genomsnittlig dag. Under 1995 läste ca 44 % inom det åkldersspannet böcker under en genomsnittlig dag. 2006 började man ionkludera e-böcker och ljudböcker i mätningarna. I 2013 uppmätte man en lägstanivå om 34 %. Det senaste åren har det stigit till 39 %. Jag misstänker att den senaste höjningen är tack vare att ljudböcker börjat bli mer populärt.

Att vi läser mindre verkar vara en global trend. Amerikanska hushåll spenderade 1995 i genomsnitt $163 på böcker. 2005 var siffran istället $126. Enligt the Department of Labor är man på en tjugoårig lägstanivå när det kommer till hur mycket Amerikaner spenderar på böcker.

Är det ett problem att vi läser mindre?

Vi läser mindre, men spelar det egentligen någon roll? Jag tror att svaret är mer komplicerat än ett enkelt ja eller nej. Att kunna läsa kan ses som grunden till att skaffa ny kunskap, och att bara läsa är inte tillräckligt, du måste kunna förstå vad det är du läser. Hur kan man få bättre läsförståelse? Just det, genom att läsa mer.

Nu blir det intressant, för I Sverige kan man se en försämring när det kommer till våran läsförståelse. Kan man skylla det försämrade resultatet på att vi läser mindre? Det kan jag inte svara på, men jag tror att det är väldigt möjligt att det är en del av problemet.

Med det sagt, låt oss fortsätta med varför jag tycker att du borde läsa mer böcker.

Det kan vara kul

Nån gång på vägen under min uppväxt glömde jag bort att det faktiskt kan vara kul att läsa. Det kan har varit för att skolan fick oss att läsa böcker som kanske inte riktigt intresserade mig eller så är det för att datorspel började ta upp all min tid. För ett par år sedan återupptäckte jag hur kul det faktiskt kan vara att läsa och jag tycker egentligen att det ensamt är en bra anledning att göra det.

För mig blev det en enorm skillnad när jag hittade rätt typ av bok. Om du vill ha tips på böcker att läsa så skriver jag boktips när jag läst en bok som jag älskar och vill dela med mig av. Jag började läsa facklitterära verk om entreprenenörskap, investeringar och hälsa vilket tände mitt intresse för läsning. Jag kommer förmodligen ge skönlitteratur en chans i framtiden.

Det kan minska risken för demenssjukdomar

Vissa studier visar att läsning minskar risken för demenssjukdomar och kan göra att vi behåller minnet längre. Jag hade en släkting som fick alzheimer, och om läsning kan minska chansen att jag får det med bara en liten del är det en tillräckligt stor fördel för att jag ska göra det.

Det kan förbättra sömn

Läsning kan få dig att varva ner, vilket i sin tur får dig att sova bättre. Hur brukar du spendera tiden innan du går och lägger dig? Jag tror det vanligaste är att spendera tiden framför TVn, datorn eller mobilen. Vissa menar att det blåa ljuset från våra skärmar stör våran sömn och ger oss en sämre sömnkvalitet. Genom att läsa innan du lägger dig kan du få lättare att slappna av och du håller dig borta från dem där skärmarna.

Jag tycker att detta är en enorm fördel och anledning till att läsa innan man går och lägger sig eftersom att det kan ha en så stor påverkan på andra delar av ens liv. Om man sover bra har man mer energi dagen efter. Har man mer energi dagen efter är det förmodligen mer troligt att man orkar jobba för att uppnå sina mål. Det är ju lättare att vara produktiv när man är pigg.

Läsning kan minska stress

Enligt en studie Från Sussex i England kan läsning minska stressnivåer med upp till 68 %. Jag upplever att vi lever i stressiga tider. Jag själv har upplevt många symptom relaterade till stress och periodvis har jag mått riktigt dåligt p.g.a. det. Ett problem med stress är att det är lättare sagt än gjort när det kommer till att stressa ner. När man läser så fokuserar man boken, och förhoppningsvis kan man fokusera på den tillräckligt för att fly undan dem stressiga och jobbiga tankarna vilket ger hjärnan en chans att återhämta sig.

Det som är helt fantastiskt är att man inte behöver läsa i flera timmar för uppleva dessa fördelar. Det verkar som att 6 minuters läsning om dagen sänker stress. Genom att läsa längre kan man uppnå större effekt, men jag tycker det är grymt bra att man kan få några av fördelarna bara genom att göra det i så lite som 6 minuter. På så sätt kan man bygga vanan av att läsa samtidigt som man har fördel av det.

Du kan lära dig mycket

Som jag skrev en bit ovan blir vår läsförståelse bättre genom att läsa, men det är inte det enda vi lär oss av att läsa. Läsning ger oss ett större ordförråd. Vi stöter på ord som vi sedan lär oss genom sammanhanget dem används i.

Även om man läser skönlitteratur kan man lära sig saker av det som står i boken. Ofta hämtar dem inspiration från saker som är sanna, t ex historia eller kultur. Det går också att bli mer empatisk av bokläsning om man försöker sätta sig in i karaktärers situationer.

Läsning förbättrar din analytiska förmåga

Vissa studier visar att vi lär oss tänka snabbare och blir mer analytiska genom att läsa längre texter. När man läser stimulerar man hjärnan vilket lär oss att tänka på nya sätt. Man lär sig se på saker från andra perspektiv och identifierar mönster. Detta kan förbättra ens analytiska förmåga.

Det kan förbättra din fantasi

Om du läst en bra bok har du förmodligen visualiserat scenerna i boken och målat upp karaktärerna i ditt huvud. Man börjar använda sin fantasi, och genom att läsa kan ens fantasi förbättras.

Du kan bli en bättre skribent av att läsa

För att göra denna bloggen så bra jag kan vill jag självklart bli bättre på att skriva. Faktum är att läsning är en sak som gör att jag blir en bättre skribent. Genom att läsa stöter man på nya uttryck som jag kan hämta inspiration ifrån och använda. Jag får också se nya perspektiv på vissa saker och upptäcker helt nya idéer som jag har använding av.

Som jag skrev så vill jag bli bättre på att skriva för bloggens skull, så detta är helt klart en stor anledning för mig att läsa mer böcker.

Det är en billig hobby

Detta är så klart subjektivt, men jag anser att böcker är en relativt billig hobby, speciellt i Sverige där man kan låna böcker från ett bibliotek. Jag är en sparsam person, speciellt eftersom att jag vill bli ekonomiskt oberoende, så för mig är det helt fantastiskt att en hobby som har så här mycket fördelar är så pass billig.

Sammanfattning

Det finns förmodligen fler fördelar med att läsa mer böcker än dem jag skrivit om här, men det var dessa jag ansåg vägde tyngst. Faktum är att jag själv blev motiverad till att läsa mer genom att skriva det här inlägget då jag lärde mig en del nytt om fördelarna med att läsa böcker. Det är en av fördelarna med att blogga antar jag, att jag lär mig mer om sakerna jag skriver om.

Du får jättegärna lämna en kommentar nedan om vad du tycker om att läsa böcker. Du kanske har upplevt någon fördel av att läsa eller har en egen anledning som du vill dela med dig av. Om du vill få en notifikation när jag skrivit ett nytt blogginlägg har jag ett nyhetsbrev som du kan prenumerera på.

1 svar på ”Varför ska man läsa – fördelar med att läsa böcker”

  1. Verkligen viktigt att aldrig stanna upp och lägga sig till ro. Så länge man lever tycker jag att man ska sträva efter att utvecklas och lära sig. Böcker är otroligt viktiga och jag läser varje dag för min dotter för att ge henne ett bra språk och lära sig nya ord.

    Svara

Lämna en kommentar