Varför yield on cost är helt intetsägande

Precis som många andra tycker jag om aktieutdelningar. Något jag däremot inte tycker om är begreppet yield on cost. Jag tycker det säger väldigt lite och är väldigt ointressant. I det här inlägget tänkte jag gå igenom vad yield on cost är och varför jag inte gillar begreppet.

Det här inlägget skall inte ses som ekonomisk rådgivning. Det är helt enkelt mina tankar om begreppet yield on cost.

Vad är yield on cost?

Yield on cost (YOC) är ett mätvärde som räknas ut genom att dela en akties nuvarande utdelning med priset som du köpte aktien för. T ex, om du köpte en aktie någon gång för 200kr och den nu delar ut 10kr per aktie så blir yield on cost i det här fallet 5 %.

Varför ogillar jag begrepept yield on cost

Många andra bloggare verkar älska yield on cost. Ett vanligt exempel jag ser är att dem tar upp någon gammal aktie som dem köpte för längesen som har haft en bra utdelningstillväxt samtidigt som aktiepriset stigit. Deras yield on cost är därför högre än direktavkastningen. Dem får det att låta som något fantastiskt, men helt ärligt förstår jag inte grejen.

Något jag lagt märke till är att aktier med hög utdelning ofta inte stiger lika mycket i pris jämfört med tillväxtaktier utan utdelning. Jag har inte gjort någon forskning i det här och det stämmer förmodligen inte i 100 % av fallen, men vad jag kan se verkar det fungera som en tumregel.

Låt oss anta följande lite överdrivna exempel för att visa min poäng. Exemplet är inte särskilt realstistiskt sett till tidsaspekten. Person 1 köpte en aktie för 50 kronor för 1 år sedan. Den står i dag i 100 kronor och delar ut 5 kronor per aktie. Direktavkastningen är alltså 5 % och personens yield on cost är 10 %.

Person 2 köpte en aktie för 50 kronor för 1 år sedan. Den står idag i 150 kronor och delar ut 2 kronor per aktie. Direktavkastningen är alltså strax över 1 % och personens yield on cost är på 4 %.

Nu till det som enligt mig spelar någon roll. Vem av dem två personerna har tjänat mest pengar? Person 1 har haft en en avkastning på 100 % medans person 2 har haft en avkastning på 200 %. Person 2 har alltså tjänat mer pengar trots att dennes yield on cost är mycket lägre.

Om du fortfarande tycker att person 1 har gjort en bättre investering då den får högre utdelning så kan person 2 enkelt sälja av sin investering och köpa samma aktie som person 1 och då få fler aktier med samma utdelning.

Detta exemplet må vara överdrivet sett till både siffror och tidsaspekt, men jag upplever att själva konceptet ofta stämmer. Enligt mig är det totalavkastningen som är intressant, alltså avkastning tillsammans med utdelning. Bara för att man har en hög yield on cost innebär det inte att man gjort en bra investering relativt andra möjliga investeringar.

Sammanfattning

Med detta sagt så gillar jag utdelningar och en dag hoppas jag kunna leva på dem, men jag kommer inte att använda mig av yield on cost då jag finner det totalt intetsägande. Vad tycker du om yield on cost?

När jag skrivit detta inlägget googlade jag runt lite och skulle se om det fanns andra som delade min åsikt och det visade sig att det fanns. Här är ett annat blogginlägg som handlar om yield on cost fast på engelska.

Om jag missuppfattat något får du gärna läxa upp mig i en kommentar nedan. Det är kul att lära sig nya saker och med handen på hjärtat har jag inte gjort någon djupforskning i yield on cost då jag som sagt inte finner begreppet särskilt intressant med den infon jag har i dag.

Om du vill läsa fler inlägg likt detta har jag ett nyhetsbrev som du kan prenumerera på. Då får du en påminnelse när jag skriver något nytt här på bloggen. Om du vill följa min resa mot ekonomiskt oberoende så skriver jag månadsrapporter angående min ekonomi varje månad.

Lämna en kommentar