Warren Buffett

Warren Buffet, också känd som Oraklet från Omaha, är förmodligen världens mest kända investerare. Det här inlägget handlar om just Warren Buffett.

Det är mitt första inlägg på den här bloggen som handlar om en investeringsprofil. Om du tycker om det och vill att jag skriver om fler investeringsprofiler får du gärna lämna en kommentar nedan.

Glöm inte att prenumerera på mitt nyhetsbrev för att inte missa något i framtiden.

Vem är Warren Buffett?

Så vem är då Warren Buffet? Warren Buffet är främst en investerare och affärsman. Många anser att han är den bästa investeraren någonsin. Han har lyckats bygga upp sin förmögenhet till mer än 100 miljarder dollar och är delägare av konglomeratet Berkshire Hathaway.

Trots att Buffett kvalar in på listan över världens tio rikaste personer så lever han relativt sparsamt. Han bor t ex fortfarande i sin medelklassvilla som han köpte 1957.

Warren intreserade sig för att göra affärer tidigt. Under högstadiet sålde han tuggummi, läsk, tidningar, golfbollar och frimärken. Tillsammans med en kompis köpte han ett flipperspel som han sedan ställde på en frisörsalong. Inom några månader ägde dem flera flipperspel hos tre olika frisörsalonger för att sedan sälja företaget. Han köpte också en bondgård. Han hade helt enkelt ett sinne för affärer redan som ung.

Om du vill veta mer om Buffett finns det en hel dokumentär på youtube:

Buffett har bestämt att den största delen av sin förmögenhet ska doneras till välgörenhet efter hans död.

Berkshire Hathaway

The företag som Buffett oftast förknippas med är Berkshire Hathaway, ett av världens största publika bolag. Berkshire hathaway är ett konglomerat som är ägare och delägare i flera stora företag som Dairy Queen, Kraft Heinz, American Express, Coca-Cola Company, Wells Fargo, IBM och Apple.

Berkshire Hathaway har inte alltid varit det stora företag som det är idag. Företagets historia sträcker sig tillbaka till 1839, men då som ett textilbolag vid namn the Valley Falls Company. 1929 slogs bolaget ihop med the Berkshire Cotton Manufacturing Company och blev känt som Berkshire FIne Spinning Associates.

1955 slogs bolaget ihop med the Hathaway Manufacturing Company och blev Berkshire Hathaway. Warren Buffet började köpa aktier i bolaget under tidigt 60-tal. Buffett hade dock märkt att textilindustrin inte gick något vidare och att företagets ekonomiska situation inte skulle bli bättre.

1964 erbjöd sig Seabury Stanton, som drev Berkshire Hathaway att köpa tillbaka Buffetts del för $11,5 per aktie. Buffett gick med på detta men när han fick det skriftliga erbjudandet var priset istället $11,375 per aktie.

Det lägre budet gjorde Buffett arg, så istället för att sälja till ett lägre pris började han köpa mer aktier tills han till slut hade kontroll över företaget och sparkade Stanton. Nu stod Buffett som ägare till ett sviktande textilföretag.

Till en början fortsatte Buffett driva det som ett textilföretag, men framåt slutet av 60-talet började han expandera mot försäkringsbranschen och köpte företaget National Indemnity Company. Efter det fortsatte Berkshire att expandera och med intäkterna från försäkringsbranschen kunde dem bredda sig och investera i andra branscher. Berkshire Hathaway stängde ner sin textilavdelning 1985.

Buffett har sagt att köpet av Berkshire Hathaway är det största misstaget han gjort när det kommer till investeringar och menar att han hade tjänat mer pengar på att investera direkt i försäkringsbolag istället för att köpa upp Berkshire Hathaway.

Warren Buffets investeringstrategi

Buffett har uppenbarligen gjort bra ifrån sig när det kommer till investeringar. Hans investeringsstil känneteckans av långsiktiga värdeinvesteringar. Han investerar i stabila verksamheter med bra kassaflöden och vill kunna förstå sig på bolagen som han investerar i.

Att Buffet är en duktig investerare råder det ingen tvekan om. Han hade en årlig avkastning om 19,7 % i 48 år, medans jämförbart benchmark avkastade 9,4 % om året. Han presterade alltså mer än dubbelt så bra som benchmark.

Warren Buffet moderniserade Benjamin Grahams värdeorienterade investeringsstrategi. Istället för att endast titta på kvantitativa parametrar har Buffet även tittat på kvalitativa parametrar som inte syns i någon balansräkning.

Citat av Warren Buffett

Nedan följer några smarta och tänkvärda citat från Warren Buffett.

Aktiemarknaden är till för att överföra pengar från de otåliga till de tålmodiga

Hittar du inte vägar att tjäna pengar medans du sover kommer du att arbeta tills du dör

Om du köper saker du inte behöver kommer du snart behöva sälja saker du behöver

Det är mycket bättre att köpa ett underbart företag till ett hyfsat pris än ett hyfsat företag till ett bra pris

Var rädd när andra är giriga och var girig när andra är rädda

Pris är vad du betalar. Värde är vad du får

Regel nummer 1: Förlora aldrig pengar. Regel nummer 2: glöm aldrig regel 1

Varför ska jag köpa fastigheter när det är så enkelt att investera i aktiemarknaden

Bred diversifiering är bara nödväntigt när investerare inte förstår vad de gör

Om ett bolag går bra kommer aktiekursen förr eller senare att följa efter

Vår föredragna innehavsperiod är för alltid

Alla kan bli rika på aktier, så länge man inte har bråttom

Om du inte kan tänka dig att äga en aktie i 10 år, tänk inte ens tanken på att äga den i 10 minuter

Någon sitter i skuggan idag för att någon planterade ett träd för länge sedan

Jag mäter framgång i hur många personer som älskar mig

Jag visste alltid att jag skulle bli rik. Jag tror inte jag någonsin har tvekat

Sammanfattning

Warren Buffet är inte bara en av världens mest framgångsrika och kända investerare, han är också kanske den mest omtyckta och jag tycker inte det är svårt att förstå varför. Vad tycker du om Warren Buffet? Du får gärna lämna en kommentar nedan.

Glöm inte att prenumerera på nyhetsbrevet för att få en påminnelse när jag skriver något nytt här på bloggen. Om du vill följa min resa mot ekonomiskt oberoende så skriver jag månadsrapporter varje månad. Där kan du se hur mycket jag tjänar, hur jag spenderar mina pengar, hur jag investerar och hur mina investeringar går.

Lämna en kommentar